DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

2017

Letní tábor 2017 Bronzoví osadníci

27.7.2017

Dnes byl uspořádán turnaj v Zubrolovu, kterého se zůčastnily všechny tlupy, včetně pranáčelníků. Praskrček splnil svůj slib a pozval nás na hostinu. Každá tlupa dostala svůj podíl na lovu - vlastního mamuta. Hostina pokračovala až do pozdních hodin. Kromě jídla jsme oslavovali také loutkovým i stínovým divadlem, zpíváním a táborovým tancem. Konečně jsme zjistili, odkud pocházel rozbitý střep, kvůli kterému jsme se dostali do pravěku a časová brána nás přesunula zpět do roku 2017. Čekejte nás zítra v 16 hodin v Holešovicích.

26.7.2017

Ráno jsme došli na dřevo a poté jsme spolu s Praskrčkem začali nelehký lov na mamuty. Při něm jsme přenášeli oheň, vyráběli kyj, házeli oštěpem, troubili na pratrubku, vyprávěli pravěké příběhy podle kostek, hledali bronzové valouny v žaludku mamuta a další. Huta huta na mamuta - lov byl úspěšný! Doufáme že zítřejší Praskrčkem slíbená hostina bude bohatá.

25.7.2017

Po dnešním dnu nás již doprovází naši noví kamarádi - vyrobení pračlověci. Spřátelené rody se vydaly hledat bronzový poklad, cestou ovládly pravěké písmo i umění ukrývání zpráv. V nebezpečných bažinách našly po náročném hledání vzácné bronzové spony. Večer jsme byli svědky rodového sněmu a volby nového náčelníka. Nový náčelník Praskrček nás požádal o pomoc při získávání zásob na zimu - hurá na mamuty!!!

 

24.7.2017

Po příjemném probuzení pravěkým rozhlasem jsme protáhli svá těla na rozcvičce, posnídali a pospíšili jsme si v balení nejdůležitějších věcí, abychom se znovu vypravili k jezeru zvanému Koupaliště. Den jsme si zpříjemnili čtením další části Bronzového pokladu od Eduarda Štorcha. 11 statečných se vydalo na pěší cestu domů. Náročný den jsme zakončili v pracinema city sledováním V hlavě.

 

23.7.2017

Po včerejších bitvách nastalo usmiřování se sousedními kmeny. Ukázali jsme jim cestu do naší osady a čichem a chutí jsme pro ně vybrali nejexotičtější pochoutky. Okusili a poznávali jsme droždí, sušené mango, kakaové boby, parmazan a další. Večerní návštěva kupců dovršila společné oslavy kmenů a každý z nás si nakoupil dostatečné množství prapochoutek.

 

22.7.2017

Pod našima rukama dnes vznikala umělecká díla v podobě hliněných misek a zvířat. Na koních téměř všichni klusali. Jelikož jsme si nic neulovili, v kuchyni nám uvařili alespoň kameny se skořicí a cukrem. O poledním klidu jsme se opřeli do plnění zkoušek, aby se nás více mohlo vypravit do pětizubé jeskyně. Odpoledne jsme zahráli další utkání zubrolovu, v prachýši se objevili prapodivné předměty, které jsme si museli zapamatovat.  Abychom zjistili, kam nám nepřátelské kmeny odnesli totemy, museli jsme se mokrým prakem prostřílet k šifrované zprávě a pak už zbývalo jen si je vyzvednout. Boj pokračoval i po setmění získáním ohňů.

 

21.7.2017

Odpoledne jsme porovnávali síly v tlupách. Nejdříve jsme se přes bažinu museli dostat v pravěkých bažnicích. Poté jsme pouštěli naše kánoe peřejemi. Zahráli jsme si s osudem a museli se proházet kostkami k cíli. Nakonec jsme se poprali s nepřátelskými kmeny starších. Někteří z nás byli večer pozvaní do pětizubé jeskyně, protože úspěšně prošli potřebnými prazkouškami.

 

20.7.2017

Náš šat dostává finální ráz. Objevili jsme nová naleziště vzácného kovu a tak jsme po obědě chytali bronz. Při stopování veledaňků jsme prošli mnohými nástrahami. Po získání 12ti šípů se nám podařilo uprchnout z pasti nepřátelských kmenů. Při večerním ohni jsme si z prapochoutek vyrobili cukromuty a náš prazvuk zněl do širých dál.

 

19.7.2017

Dnes jsme se vypravili do bronzové osady Medonosy odkud nás prabus odvezl k jezeru zvanému Koupaliště, kde jsme všichni strávili prosluněný den plný vodních her. Průběh celého dne si můžete prohlédnout na přiložených fotografiích.

http://ltachilleus.rajce.idnes.cz/Bronzovi_osadnici

 

18.7.2017

Probudil nás ptačí zpěv uprostřed voňavého lesa. Čekala na nás zpráva, že mor v naší osadě šaman vyléčila. Po vydatné teplé snídani jsme se střídali při výcviku koní, odpočinku a dodělání kostýmů. Mamuťáci, Štěrci, Rolling stones a Čerňáci vytvářeli své pratvory Zivoký kun, Bojová louka, Jizva a Obimut a následně začal lítý boj s vodními kyji, který vyhráli Rolling stones. Večerní zubrolov a zpěvníková pantomima zakončili tento pravěký den.

 

17.7.2017

Ráno jsme si přispali. Vyrazili jsme do lesa a doplnili jsme zásoby dřeva. Právě když jsme se chystali na oběd, přinesl šaman zprávu, že v blízkosti osady se potuluje nakažený jeskyňák pravěkým morem. Sbalili jsme si to nejnutnější a vydali jsme se budovat dočasné a bezpečné obydlí. Cestou jsme narazili na stopy srny a vydali jsme se za ní. Lov skončil úspěšně. Společně jsme povečeřeli a uložili jsme se ke spánku pod našimi novými přístřešky v lese.

 

16.7.2017

 

Stále přibývají nové fotky v našem albu http://ltachilleus.rajce.idnes.cz/Bronzovi_osadnici

 

Čas se ani v pravěku nezastaví a nás dnes čekalo splnění spousty rozmanitých úkolů. Největší výzvou byl den naopak, praženy za pralidi a pralidi za praženy. Vyráběli jsme náramky, zasadili řeřichu, učili se ovládnout mistrovství ticha, procházeli nebezpečnou krajinou na chůdách, sbírali borůvky a získávali další zásoby soli. Večerní módní přehlídka a soutěž v pojídání hrušek v čokoládě sklidily velký úspěch a každý práča svým převlekem přinesl své tlupě zasloužené body.

 

15.7.2017

 

Nad osinalickými lesy se ozývalo naše bubnování a my opět strávili napínavý den v pravěku. Založili jsme své osady a někteří z nás již budují přístřešky. Začali jsme se cvičit ve střelbě z luku a sehráli další urputný zápas v zubrolovu. Někteří přáčové si začali plnit první zkoušky : praohnivce, pratkanice, či chůzi na chůdách. V dnešním odpočinkovém večeru jsme byli pozváni do prakina na promítání filmu Croodsovi.

14.7.2017

Probudili jsme se do krásného slunečného dne. Dopoledne jsme strávili jako obvykle - na koních, u dřeva a v jeskynní škole paní doktorky. Na prazvuku jsme smaltovali kovové plíšky. Pralovem někteří z nás získali výhody do odpoledních her. Bez problémů jsme rozluštili jeskynní malby, odchytli divoké slepice a obrali je o vajíčka, z kterých jsme si připravili výbornou pomazánku. Naše naleziště soli obsadily nepřátelské kmeny a tak jsme si vytěžili svoji vlastní. K večeru jsme nalovili několik balonkových ryb a zachránili pralidi před utopením.

13.7.2017

Postupně budeme přidávat i fotky, dnes už první můžete vidět na http://ltachilleus.rajce.idnes.cz/Bronzovi_osadnici/

Po dnešním dni máme hotový prašat, ozdobené lžíce a ešusy. Dopoledne jsme zažili první výcvik na koních sprašových. Rozhodli jsme se, že si dnes večeři uvaříme sami. Sice s obtížemi, ale nakonec jsme uspěli s nákupem na trhu. Zbývalo už jen umlít mouku, zadělat těsto, přinést oheň a upéct výborné celozrnné placky. To se nám všem podařilo. Dvakrát jsme se mohli pustit do pralovu. Jednou při naší deskovce a podruhé při zubrolovu. Jak se hraje zubrolov se dozvíte někdy příště.

12.7.2017

Noví stážisti si vybrali svá jména: Jan - Vlčák, Anna R. - Stein, Martina - Brick, Anna H. - Kámen. Vymysleli jsme jména a pokřiky našim tlupám. V týmu Čerňáků jsou Rin, Michigan, Tichošlápek, Cihla, Jiro a vede je Abesix. Mamuťáky vede Vlčák, společně s ním jsou Kámen, Mandragora, Čmuchal, Baxi a Ichiro. Frontman Rolling Stones je Šamotix, další členové jsou Chytač, Inspektor, Borgin, Shizuko a Satsuki. Na vrcholu hromady Štěrku stojí Rychločára a tlupu tvoří Australan, Stein, Rokuro, Manzo a Junko. Při práci na vykopávkách se po objevení vzácného střepu otevřela časová brána a my se ocitli uprostřed Bronzové osady v roce 2017 př.n.l. Náš život v pravěku začíná a všichni jsme napjati, zda se nám podaří vrátit se zpět.

9.7.2017 Těšíme se na vás na archeologické expedici.

Vyrážíme ve středu 12.7.2017 nejpozději v 11:30 z ulice U Papírny, Praha - Holešovice - na konci ulice je místo na vyložení zavazadel. Pěšky pak s dětmi dojdeme na Nádraží Holešovice, odkud budeme pokračovat dál.

POZOR! Do ulice je možné vjet jen ze směru od Výstaviště. Ze směru od nádraží Holešovice je zákaz vjezdu.

S sebou do autobusu: zabal příruční zavazadlo (batůžek) s malou svačinkou (teplá večeře nás čeká už na místě), pitím, potvrzením o bezinfekčnosti, kinedrylem pro ty, kdo trpí nevolností na cestách - kinetózou. Nezapomeň na dobré boty, po vystoupení z autobusu nás čeká ještě krátká cesta přes les.

V případě nenadálých komplikací v den odjezdu – volejte 776 334 606 (Pramaky - Markéta Hodková)

Pokud přemýšlíte, co s sebou sbalit na expedici, zde je seznam a potřebné informace: https://ltachilleus.wbs.cz/info_k_taboru_2017.pdf

Návrat do doby bronzové a zahajovačka Achillea.

Krásnou podzimní sobotu jsme strávili posledním výletem do pravěku, potkali jsme se s ostatními pračlověky a pranáčelníky. Zahájili jsme také další sezónu Achillea, a tak si i noví členové oddílu poslechli vyprávění z Bronzových osadníků. Sluníčko nám chvilkami hrálo do karet a občasný déšť nás nezviklal, a tak nám ani zbloudilý autobus nezkazil náladu a mohli jsme se podívat do Brdských lesů. Vylezli jsme k poutnímu kostelu zvaném Skalka u Mníšku pod Brdy a spadaným listím dohopkali až do řevnické cukrárny.
 
Fotky si můžete prohlédnout zde: