DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

2010

LT 2010 "Zlatá stezka"

Fotogalerie: http://ltachilleus.rajce.idnes.cz/LT_2010_Zlata_stezka/

Zprávy rodičům:

24.7.2010
Dnes nás čekal náročný den. Uklízeli jsme tábořiště a pokoušeli jsme se zabalit si svoje vlastní věci a ne sousedovy. Odpoledne jsme se vydali na honbu za příslovími o soli, za což jsme si vysloužili vstupenky na závěrečnou hostinu. Díky králově vděčnosti jsme mohli výhodně prodat všechnu naši zbývající sůl a podle celkového výdělku byl určen čas, kdy smíme dorazit k hostině. Pak jsme se všichni svorně přejedli až bylo řadě soumarů špatně. Čekejte nás zítra na místě příjezdu možná o něco dříve, než jsme plánovali. Možná už kolem 14. hodiny budeme na místě. Autobus jede oproti našemu očekávání výrazně kratší dobu. 

23.7.2010
Dnes dopoledne jsme se loučili se soumarskými koňmi, závěrečné závody vyhrál Šifra. Podle včerejší zprávy jsme věděli, že máme být v 16 hodin tam, kde přespávají naši soumarští společníci. Rozdělili jsme se na dvě karavany a vydali jsme se hledat královský poklad. Nakonec jsme dostihli lapky s truhlou plnou zlata. Po urputném boji, který trval do pozdních večerních hodin jsme truhlu vrátili králi. 

22.7.2010
Dopoledne jsme se mimo trénink soumarskych koní věnovali barvení masek. Po báječném obědě - byly meruňkové knedlíky, jsme slyšeli příběh o ztraceném zlatém pokladu krále Přemysla Otakara II. Soumarské výpravy se s vidinou rychlého zbohatnutí vydaly na složitou pátrací výpravu za pokladem. 

21.7.2010
Letošní horké léto si vybralo svou daň. V nejbližším skladovém městě začalo hořet a aby soumarské výpravy mohly dovézt svůj náklad soli, museli se účastnit hašení požáru. Nejdřív házeli vodové bomby po vozech a jak už to bývá, nakonec i po sobě navzájem. Poté následovala záchrana důležité solanky z hořícího domu. Všichni soumaři s velkým nadšením vyhrabavali z trosek lahve se solankou, plazili se po břiše a běhali do kopce s hasičskou helmou na hlavě. 

20.7.2010
Dnes jsme měli netradiční program. Ráno jsme si zabalili věci a vyrazili přes kopec na autobus. Dojeli jsme do civilizace na koupaliště, kde se soumaři věnovali vodním hrátkám a s nemenším nadšením obléhali místní stánek s občerstvením. Cestu zpátky jsme absolvovali v pořádku a večer se soumaři ještě věnovali obchodování se solí.

19.7.2010
Po výtečném obědě a odpoledním odpočinku si soumaři vyráběli středověké sádrové masky. Všichni vydrželi ležet 30 minut v klidu a mlčky!! Po svačině každá soumarská výprava vyluštila zprávu, že si máme najít stanoviště, kde budeme vařit večeři. Pak jsme se vydali na lov. Ulovili jsme buřty, brambory, papriky, jablka, okurky, chleba a cibuli. Pak jsme se vydali připravit z toho pokrm dle našich individuálních představ. 

18.7.2010
Ráno jsme zjistili, že trpíme suchem a došla voda. Paradoxně venku pršelo, ale počasí asi nevědělo, v jaké fázi je naše táborová hra. Ráno jsme museli donést do kuchyně vodu na napojení krav, aby mohlo být k snídani kakao. Přes nepřízeň počasí proběhl dopolední výcvik soumarů dle plánu. Odpoledne jsme se vydali hledat prameny podle hvězd, o nalezenou vodu se strhl lítý boj. Naštěstí se nám podařilo získat dost vody na uvaření večeře. 

17.7.2010
Ráno jsme se vrátili z našich pohodlných lesních obydlí do tábora k ostatním, kterým se v lese spát nechtělo. Stihli jsme to akorát včas před krátkou ale vydatnou bouřkou. Dopoledne jsme kreslili mandaly, jako obvykle jezdili na koních a dělali nutné práce v táboře. Odpoledne jsme najednou zjistili, že každé výpravě zmizel jeden člen. Vydali jsme se je hledat po vyznačené cestě, splnili jsme řadu úkolů a nakonec našli naše druhy s neznámým rytířem, který tvrdil, že zabil lapky, co měli na svědomí únos našich přátel. Nechtěli jsme se vrátit zpět bez důkazu o zničení lapků, tak jsme za pomoci důmyslného zařízení získali aspoň jejich oči. Byly pěkně slizké. 

16.7.2010
Ráno jsme zjistili, že většina naší soli na vaření je znečištěna, tak nám nezbylo nic jiného, než zkusit vymyslet způsob, jak oddělit sůl od písku. Po odpoledním koupání jsme doplňovali zásoby lovem zvěře v okolí koupaliště. Také jsme získali zašifrovanou zprávu o životě soumara Samuela, zjistili jsme z ní místo úkrytu jeho deníku, který jsme po dlouhé pouti nalezli. Z deníku jsme se dozvěděli řadu užitečných informací o životě v divočině včetně návodu na stavbu přístřešků. Zbytek odpoledne jsme věnovali stavbě lesních chýší, kde možná někteří z nás stráví i noc. U večeře jsme zjistili, že v kuchyni došla sůl a jediná sůl k osolení jídla je ta, kterou se nám podařilo od rána oddělit od písku. Někteří z nás tak asi poprvé ochutnali, jak chutná zcela neslaná polévka.

15.7.2010
Dnes ráno nás stihlo neštěstí, probudili jsme se někteří nakažení cholerou, někteří černými neštovicemi, morem nebo záškrtem. Aby se nákaza dál nešířila, nesměli jsme se stýkat s ostatními nemocnými. Před obědem byl naštěstí objeven nový lék, vyléčili jsme se, ale bohužel každý druhý oslepl. Naštěstí druhá vidoucí polovina mohla pomáhat postiženým s jídlem. K svačině jsme asi snědli něco nakaženého, protože jsme všichni dostali úplavici, museli jsme běhat k Hajzlbábě a odnést k ní co nejvíc lístečků, cestu nám ztrpčovali Úplavice úporná, Úplavice nepřestajná, Prd falešný a Srajda rychlonohá, kteří nás honili po lese. Když nás chytili, museli jsme jim odevzdat jeden toaletní papír. Komu došel toaleťák, musel chytit Zácpu, která se plížila po okolí. Protože jsme těch pohrom už měli dost, rozhodli jsme se vyhledat moudrého poustevníka, který by nám poradil. Museli jsme obejít okolí, kde se vyskytovalo celkem 10 poustevníků, když se nám podařilo nalézt toho správného, předali jsme mu veršovanou prosbu o pomoc, tak doufáme, že zítra se nám bude dařit lépe. 

14.7.2010
Dnes byl částečně odpočinkový den. Nešlo se na koně a místo toho jsme trávili víc času koupáním a výrobou kulis k loutkovému divadlu. Odpoledne jsme se vydali na pěší výpravu do civilizace, která spočívala především v nákupu zmrzliny a limonády.

13.7.2010
Dopoledne probíhala příprava na kejkliřské představení. Po výtečném obědě jsme potkali poštovního kurýra, který si stěžoval, že v okolí řádí lapkové. Obešli jsme obchodníky s látkami, papírem, čajem a kořením, od nichž jsme získali informace, které nás zavedly až do doupěte lapků. Za to, že jsme je předali spravedlnosti, nám kurýrní společnost přepraví jednu zásilku soli zdarma. 

12.7.2010
Dopoledne byl hudební program, kde se vyučoval středověký tanec a na koních se poprvé jelo na výlet mimo jízdárnu. Odpoledne jsme narazili na překážku v další cestě a abychom mohli pokračovat dál, museli jsme ji opravit. Když už jsme byli v tom budování, postavili jsme i několik mostů a kapliček a dostali za ně řádně zaplaceno.

11.7.2010
Ranní trénink soumarských koní probíhal ve velkém vedru, ale zvládli jsme ho. Odpoledne jsme se zabývali různými druhy přepravy soli. Soumarské výpravy vozily homole, pytle, solanku i prostice. Kvůli tropickemu počasí jsme vyzkoušeli i koupání v místním mločím rybníčku, bylo to velmi osvěžující.

10.7.2010
Dnes jsme poprve testovali naše nové koně, jsou v pořádku, jen se s nimi musime ještě o něco víc sblížit. Odpoledne trávily soumarské družiny získáváním živnostenských oprávnění, které nám umožní obchodovat se solí. Protože se na stezce hojně vyskytují banditi, každý si ještě vyrobil luk a šípy. 

9.7.2010
Všichni jsme v pořádku dorazili až do Pasova. Přivítal nás biskup Theodor a provedl nás po okolí. Naše soumarské výpravy se jmenují Templáři, Raziči a Gizky, máme své erby, vlajky a soumarské písmo. Při odpolední svačině našli někteří z nás v koláčcích zapečená nová jména. Štěpán je Miknuš, Filip je Vlk a Vítek je Zvírek. Ostatním zůstala jména z dřívějška. Ubytovali jsme se v našich komnatách a dostali jsme i najíst.