DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

2013

LT 2013 "Asterix v Británii"

Fotogalerie: http://ltachilleus.rajce.idnes.cz/LT_2013_Asterix_a_Obelix/

Zprávy rodičům:

25.7.2013
Dopoledne se konal velký koňský závod. Testovaly se i teoretické znalosti péče o koně. Zbytek dne jsme věnovali přípravě velké večerní slavnosti a koupání ve whirlpoolu a začali jsme chystat zítřejší opuštění naší vesnice. Na večerní velkolepé hostině všichni utratili své těžce vydělané sestercie a při závěrečném ohni se rozdělovaly diplomy a ocenění za vyjímečné celotáborové výkony. Zítra nás čekejte ve 14:15 na Holešovickém nádraží.

24.7.2013
Dnešní rozcvička proběhla ve Whirlpoolu. Po snídani jsme dokončili naše vesnice a došlo k vyhodnocení. Snažili jsme se získat co nejvíce sestercií za každou stavbu a nápad. Po krátkém poledním klidu jsme se vydali do britské vesnice, abychom ji mohli zachránit před Římany. Spolupracovali jsme s šesti druidy a sháněli ingredience na výrobu lektvarů. Všechny Římany se nám podařilo přemoci, a tak nás královna náležitě odměnila pokladem, na kterém jsme si všichni pochutnali. Večer jsme si celý náš příběh připomněli v galském biografu. Už se blíží náš návrat zpět do civilizace, očekávejte nás v pátek 26. i se zavazadly na Holešovickém nádraží ve 14:15.

23.7.2013
Ráno nás přivítal další nádherný den v Británii, který jsme nastartovali úžasnou rozcvičkou. Dopoledne se konal velký koňský výlet, kde si všichni mohli otestovat své jezdecké dovednosti. Fotky už jsou na internetu na obvyklém místě. Po obědě jsme měli čas dokončit naše rodové vesnice. Pak už jsme se připravovali na námořní bitvu malováním válečných tetování na obličej. Následovala lítá námořní bitva. Římany jsme úspěšně potopili a vydali se do Antiklimatixovy vesnice. Na ohni jsme jim uvařili tradiční francouzskou cibulačku se sýrovými toasty. Večer jsme se vydali do temných hvozdů a otestovali svoji odvahu. 

22.7.2013
Dnes jsme se probudili do horkého letního dne. Dopoledne jsme pekli tradiční britské sušenky, malovali do rytmu galské hudby a vedli pátrání po ztraceném sudu. Po poledním klidu jsme bojovali v hrozivé věži Londinia. Římané nám připravili zapeklité úkoly, nad kterými se nám podařilo vyzrát. Večerní příběh o malém Obelixovi jsme divadelně ztvárnili a pobavili tím celou vesnici. Máme pro vás další fotky z naší cesty po Británii. 

21.7.2013
Dnešek netradičně nezačal rozvičkou a po snídani jsme jsme dospávali u galského příběhu. Pak jsme museli doplnit zásobu dříví z nově objeveného naleziště. Po obědě jsme se vydali na pouť Británií, byli jsme na Nedvězí a na Pustém zámku. Po namáhavé cestě jsme se všichni rádi zchladili ve whirpoolu.

20.7.2013
Po dlouhém hledání jsme nalezli ukrytého Římana, který nám předal tajnou zprávu. Museli jsme ji za použití speciálních lektvarů vyvolat v galské fotokomoře, všem se nám to podařilo kupodivu na první pokus. Zjistili jsme, že Římané hledají jednoho Brita, dva Galy, sud kouzelného nápoje a malého psa. Proto jsme se je vydali rychle najít, abychom je varovali. 

19.7.2013
nová fota znovu v albu http://achilleus.rajce.idnes.cz/Asterix_v_Britanii_2013/

19.7.2013
Dopoledne jsme věnovali výrobě škrabošek a chystání oběda. Oběd měl velký úspěch, jen jsme se nemohli shodnout, jestli jsme měli knedlíky nebo noky. Na odpoledním programu byla infiltrace římského vojska. Léčili jsme zraněného římakého velitele, razili novou římskou měnu a věnovali se gladiátorským zápasům. Jako zlatý hřeb programu se utkali v důstojnickém klání naši šefixové

18.7.2013
Po ranní rozcvičce jsme se vydali přes kopec do římských lázní v Želízech. Skoro celý den jsme se slunili, koupali a obléhali stánek s občerstvením. Potom co nám došly všechny sestercie a bylo nám trochu špatně, jsme se vydali na cestu zpátky. Večer jsme unavení a spokojení navštívili galský biograf. 

17.7.2013
tak další fotky nahrány do alba na rajčeti http://achilleus.rajce.idnes.cz/Asterix_v_Britanii_2013/

17.7.2013
Dopoledne jsme obstarávali divočáky na prodej. Po poledním klidu jsme zahlédli římskou flotilu a podařilo se nám získat a rozšifrovat přes odpor Římanů tajný rozkaz. Z něj jsme pochopili, že musíme znovu dobýt Londýn. Byl to těžký úkol, ale do setmění byla velká část města naše. V našem snažení nám pomohl prodej stáda divočáků.

16.7.2013
Naše rody byly již od rána na rozcvičce nuceny bojovat o přízeň šéfixe Mikuláše. Dopoledne jsme se jako obvykle vystřídali na pracích, hudbě a koních. Někteří z nás již zvládají klus a akrobatické prvky. Hned po poledním klidu jsme se vydali hledat naše šéfixe, aby nám řekli, kde se ukrývají mátový sauce a základy na terče. Mátový sauce bylo obtížné přenášet, využili jsme naše dlaně a pusy. Všichni jsme si štafetu moc užili. Večer byl opět v režii Menhirů.

15.7.2013
Přivítalo nás opět krásné slunečné ráno. Dopoledne jsme si stihli vyrobit náramky a náhrdelníky z korálků, dokončit římské helmy a nanosit nové dřevo. Po obědě bylo potřeba se vylodit na britském území a zvyknout si na místní podmínky a počasí. Procházeli jsme hustou mlhou, ohrožovaly nás vysoké vlny a museli jsme se vyhýbat římským vaječným střelám. Večer se programu opět ujal jeden z rodů - tentokrát Menhirové.

14.7.2013
Probudili jsme se do odpočinkového dne. Mohli jsme ze spacáků sledovat galský biograf a obnovit své síly. Vydali jsme se také do lesa na sběr dřeva, které je stále potřeba. Stejně jako jsme předevčírem nezapomněli na svátek sv. Aglony, dnes jsme nezapomněli na narozeniny Diviše. K obědu byla opravdu dobrota - kuřecí stehna s galskou rýží. Po poledním klidu jsme se vydali na britské moře, kde jsme střetli s piráty a obrali je o vzácné koření. Rod Belánků nám dnes večer připravil program a všichni se moc dobře bavili. 

13.7.2013
tak dnes už pro vás máme první fotky http://achilleus.rajce.idnes.cz/Asterix_v_Britanii_2013

13.7.2013
Včerejší lektvar bylo potřeba dopravit z Gálie do Británie. Museli jsme jej hlídat jako oko v hlavě. Neponičit anglický trávník, překonat kluzký terén, nesejít z vyznačené cesty a přebrodit kanál La Manche. Ve spižírně jsme se seznámili s místními galskými lahůdkami. Večer jsme využili možnost osvěžení v našem whirlpoolu. Všichni jsme jako obvykle chválili jídlo, které nám připravili Čimera s Mave. 

12.7.2013
Dnes nám chodil po vsi smutný Obelix. Nakonec jsme zjistili, že mu ke štěstí chybí pár římských vojáků. Po obědě nás navštívil bratránek Antiklimatix. Požádal nás o pomoc v boji proti Římanům ve Velké Británii. Jeho vesnice odolává, ale už jim docházejí síly, a tak jsme se rozhodli vyrobit zásobu kouzelného lektvaru. Na jeho výrobu jsme museli sehnat med, mrkev, rosu, jmelí a zlatý srp a nakonec jej i uvařit. Večer jsme se dozvěděli plno zajímavých informacích o Británii a zakreslili je do mapy. 

11.7.2013
Dnes jsme se z našich vesnic vydali prozkoumat pobřeží Gálie. Cesta byla dlouhá, ale odměnou nám bylo otevřené koupaliště s (ne)tradičními galskými lahůdkami. Voda byla teplá, pořádně jsme si ji užili. V celodenní tipovací soutěži vyhráli Divočáci a Menhirové. Po návratu jsme lépe poznávali ostatní členy našich rodů. Den jsme zakončili naší oblíbenou galskou hrou - Budliky, budliky. 

10.7.2013
Do dnešního dne nás opět probudilo sluníčko. Na koních se cítíme jistější. Konečně jsme se dočkali i čerstvé posily do kuchyně - Čimery. Odpoledne jsme zahlédli několik Římanů a vydali jsme se je stopovat. Po cestě jsme využili znalostí bylin, galského písma, řeči a šifer. Museli jsme bránit naše rozestavěné věže proti útokům Římanů. Věže jsme ubránili a večer jsme to oslavili rapem u ohně.

9.7.2013
Jelikož jsme se stali správnými Galy, mohli jsme dnes poprvé usednout do koňského sedla. Na tržišti se po obědě strhla hádka mezi staršími Galy o čerstvost ryb. Ta vyústila v bitvu se smradlavými rybami, souboj s meči a ve vodě. Nezapomněli jsme ani na čaj o páté. Pro naše Šéfixe jsme připravili pokrmy plné chutí a barev. Nakonec jsme také mohli ochutnat.

8.7.2013
Dnes jsme se probudili do krásného slunečného dne plni optimismu a chutě do práce. Dopoledne si naše 3 nové rody rozdělily povinnosti ve vesnici. Obstarání dřeva, výroba rodových halen a zdobení jídelního náčiní. Po poledním klidu jsme se podívali na naše kreslené kamarády ze sousední vesnice, Asterixe a Obelixe. Dokončili jsme galský výcvik a stali se ještě lepšími Galy. Večer jsme se snažili rozveselit smutného Obelixe, což nás velmi pobavilo.

7.7.2013
Naše loď po klidné plavbě dorazila do přístavu. Za devatero horami a lesy nás přivítala Galie. Po krátkém odpočinku jsme se vydali hledat jména pro naše rody a také bylo nutné pojmenovat ty, co jsou s ními poprvé. Johanka -Anahojix, Denisa - Asinedix, Tomáš - Šamotix, Dominik - Kinimodix, Darina - Aniradix, Sebastian - Abesix, Olga - Aglona, Katka - Ytakona. Pro rodiče, kteří si rádi lámou hlavy - ano, je v tom určitý systém. Nezapomeňte případné dopisy do Galie posílat označné správnými přezdívkami. Abychom měli kde spát, musel si každý rod založit svou vesnici. Den jsme zakončili u ohně, kde jsme si vyslechli zpěvy barda Trubadixe.

6.7.2013
Zítra odplouváme!