DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

2022

Tábor 2022 Argentum Montem Bohemica

Naše fotoalbum na rajčeti je kompletní ... zavzpomínejte s námi na stříbrnou Kutnou Horu https://ltachilleus.rajce.idnes.cz/ARGENTUM_MONTEM_BOHEMICA/

28.07.2022

Naše kutnohorské dobrodružství se nenápadně nachýlilo ke konci. Jako zkušení havéři jsme brzy ráno vyrazili na putování na koních až na královský ples, kde jsme si zatančili tance, které jsme se naučili. Všichni byli oceneni za své snažení během celého tábora a pohoštěni bohatou hostinou se slanými i sladkými dobrotami. Večer jsme zakončili slavnostním ohněm. Ohlédli jsme se za všemi společnými letošními zážitky a po mnoha společných táborech se rozloučili s Shebeskaf, Shizukem, Ichirem a Rokurem.

 

27.07.2022

Co se to stalo? Ze sklepa zmizela nemalá kopa stříbra, které podle nařízení patří králi. Vydali jsme se tedy vypátrat, kdo ho ukradl.  Nejprve jsme posbírali klíče od mnoha hradů a na nich pak plnili úkoly k získání indicií vedoucích k viníkovi. Případ jsme nakonec s pomocí královské prokurátorky vyšetřili, pasíře Janka a jeho dva pomocníky zatkli a stříbro královi osobně donesli. Čekala nás sladká odměna i návštěva kejklířů, kteří obohatili naši kapelu.

 

 

26.07.2022

Po dlouhém včerejším výletě jsme se vrátili k výrobě z kůže. Na koních už statečně klusáme. Odpoledne jsme věnovali finále v turnaji králova pole a odehráli jsme hru i proti našim šepmistrům. Navštívili jsme mincíře a vyrazili jsme si vlastní přezdívky na groše. Naučili jsme se vyrábět louče a za zvuků louten jsme šli spát.

 

26.07 .2022

Z kusých zpráv se k nám doneslo, že v Česko-saském Švýcarsku hoří. Chceme jen napsat, že u nás je vše v pořádku, Osinalice jsou dostatečně vzdálené. Těšíme se popozítří na shledanou.

25.07.2022

Dnešní den jsme relaxovali v Želízkých lázních. Cestu chladem lesa jsme si všichni moc užili. Parádně jsme si užili vodní radovánky. Nejstarší členové, naši družiníci, kteří se bohužel s naším táborem brzy rozloučí, vyrazili na speciální samostatnou misi, kterou v pořádku zvládli.

 

24.07.2022

Po probuzení s ukulele jsme dokončili vitráže do katedrály svaté Barbory. Pomocí tajného znamení svící jsme zjistili místo lítého boje a získali artefakty padlých. Kutnohorská vývařovna byla nedostupné y důvodu lítých bojů a tak družinám nezbylo nic jiného, než se přizpůsobit a uvařit si jídlo samotatně. Večer jsme zavzpomínali na průběžnou cestu tábory havéřů, kteří jsou u nás naposledy. Přijeli královští a my jsme od nich každý získali groš, stačilo přesunout havěť z mince.  

 

23.07.2022

Dopoledne jsme se procvičili v šermířských dovednostech. Později nás čekala velice speciální návštěva. Do Hor Kuten přijalo pozvání mnoho slavných malířů, aby nám představili svou práci a my si mohli vybrat, jakou výzdobu bychom chtěli do chrámu svaté Barbory. Byli jsme rádi, že dorazily takové kapacity jako Leonardo da Vinci, Caravaggio, Petr Bruegel, bratři Van Eyeckové, Tizian s Giorgonem, děti Hieronyma Bosche, Michelangelo a z nedaleké Prahy i Arcimboldo.
Jejich nejslavnější díla jsme zpracovali do živých obrazů.
Bohužel však naše radost a pohoda netrvala moc dlouho. Přišla morová rána, kterou jsme ale hbitě a rychle zažehnali a zahnali.

 

22.07.2022

Naše města rostou, peníze na stavbu katedrály už taky nehcybí, a tak jsme se začali věnovat středověkým radovánkám. Z Itálie k nám dorazil tanec Le petit vriens. Protančili jsme ponožky!
Odpoledne jsme se více věnovali katedrále. Nejdříve jsme ji prozkoumali a naučili se jí kreslit ze všech stran. Později jsme postavili lanové lešení a nasbírali spoustu materiálu. Večer pak znovu projela královská jízda, kterou jsme porazili!

22.07.2022

Fotky z našeho spaní pod širákem už si můžete prohlédnout...https://ltachilleus.rajce.idnes.cz/ARGENTUM_MONTEM_BOHEMICA/

21.07.2022

Po nádherné a teplé noci pod širým nebem s hvězdami jsme se za východu slunce všichni vrátili do Kutné Hory. Tam na nás ale čekala další pohroma. Naše doly už jsou tak rozsáhlé, že zasáhly spodní vody a vyschly studny. Vydali jsme se tedy na výpravu po všech panstvích v českých zemích a při tom si prohlédli mnoho gotických hradů, kostelů i dalších památek.  Dozvěděli jsme se, jak vystavět ve městě vodovody a situaci s nedostatkem vody tak zachránili. Na koních se připravujeme na středověký turnaj a zvládáme i klusání. Kuchyně nás uctila výborným ovocným nákypem a rybízovou buchtou.

20.07.2022

Zahadná zpráva nás poslala pro sladkou posilu. Příběh havéřů nás zavedl do Prahy, kterou zaplavila povodeň. Snažili jsme se přenést co nejvíce vody z našich domů, ale nakonec jsme stejně museli opustit naše osady, vyjít na nejvyšší horu v okolí a postavit si přístřešky, které nás dnešní noc ochrání.

 

19.07.2022

Ráno se po táborové rozcvičce a vydatné snídani neslo v duchu bramborových prací. Čekalo nás dnes k obědu totiž všemi oblíbené jídlo – kašpárek. Dnešní jízdu na koních jsme si zpestřili a trefovali se do terčovnice šiškami. Před polednem jsme se učili psát středověkým, gotickým písmem. Odpoledne jsme se všichni společně účastnili lukostřeleckého turnaje a nacvičovali technický souboj s meči pod dohledem zkušených šermířů. Po návratu nás čekala další výzva v podobě pokládání základních kamenů Sv. Barbory. Večer se u táborového ohně linul náš zpěv a bylo to pěkné zakončení za dnešním dnem.

 

18.07.2022

Jak krásné je okolí kutnohorské. Poutní zájezd do lázní se mimořádně vydařil. Na místě jsme ochutnali dobroty i z krajů za horami, vykoupali jsme se a řádně občerstvení jsme dorazili domů, kde na nás čekalo večerní promítání do spacáku.

 

17.07.2022

Dnes se u nás zastavil zmatený posel. Bohužel cestou po krčmách zapomněl, co nám chtěl vlastně říct. To nás ale vůbec nerozházelo. Obešli jsme všechna místa, na kterých se podle mapy v jeho kapse už zastavil a od hostinských a poutníků jsme vyzvěděli zprávu, kterou vyslal správce nového dolu. Byla to neodolatelná nabídka práce pro každého správného havíře, kterou jsme s radostí přijali.
V novém dole jsme pak i přes proudy spodních vod vytěžili spoustu stříbra i dalších cenných surovin a unikli i švubu, nebezpečnému plynu.
Večer kolem projížděla královká garda a tu jsme s hrdinným výkřikem havíři hrr na ně se smíchem porazili a tak jsme se dozvěděli tajnou zprávu. Zítra jdeme na výlet do Želíz!

 

16.07.2022

Kutná Hora po útoku husitů roste závratnou rychlostí.
Máme tak čas se zdokonalovat v jezdeckých dovednostech, zpracování dřeva i gravírování kožených měšců. Vyzkoušeli jsme si zahrát středověkou kratochvilnou hru královo pole a těšíme se, až se utkáme v turnaji. Postavili jsme městské potrubí a stali se tak členy cechu rormistrů.
Odpoledne jsme si speciální technikou vyzdobili naše černé haleny. Z listí stromů jsme vyčetli tajnou zprávu a pustili jsme se do zmapování všech nových ulic, rynků, městských  bran i různých řemeslných obchodů, které se v rychle rostoucím městě obejvily.

 

16.07.2022 První fotky z Mons Cuthna si můžete prohlédnou na https://ltachilleus.rajce.idnes.cz/ARGENTUM_MONTEM_BOHEMICA/

15.07.2022

V Kutné hoře hoří!
Co s tím? Nejprve jsme naší nečekanou překážku poznali z blízka a všichni jsme si úspěšně zkusili oheň rozdělat. Později jsme se vydali původce požáru hledat. Cestou z nalezené vesnice, kterou požár také zasáhl, jsme se pravdy dobrali. Byli to husiti!
Nebojácně jsme proběhli zpět do našeho města i přes husitské lapky a zbojníky a nakonec požár uhasili i děravými vědry.
Večer jsme naše vítězství oslavili slavnostmi svaté Barbory, která nás osobně navštívila u večerního ohně.

 

14.07.2022

Středověk vaří a peče na ohni v kamnem a peci. A tak nám nezbylo nic jiného, než narubat, nasekat a nařezat dostatek dřeva, abychom si mohli užívat kuchařského umění naší krčmářky a krčmáře. Pak už jsme se pustili do kutnohorských ulic zkoumat gotickou architekturu a nakreslit několik plánů k výstavbě  katedrály. Městské stráže nás ale pronásledovaly a nebylo snadné vrátit se zpět do našich osad.  V krejčovské dílně jsme batikou dokončili družinové prapory a den zakončili zpěvem u louten.


13.07.2022

Středověk začíná!

Po dlouhé cestě se všichni povolaní havíři sešli u Hory kutné. Poutníkům se vyjevily příběhy o michu Antoňovi, který při odpoledním odpočinku objevil a svou kutnou schoval stříbro, i kterak o 200 let později král Václav v krčmě rozhodnul se nechat raziti pražské groše.

Všichni noví havíři už znají své přezdívky. (Poštu už posílejte pod tímto jménem)

Jiří – Loty
Vojta – Rejskek
Veronika V. – Parléř
Vojta S. – Hanuš
Vojta J. – Denár
Míra – Aber
Eliška – Argenta

Šlechtické rody 15. století nám vyjevily své erby a nakonec nás moudrý erb českého lva rozřadil do hornických družin.
Jednotlivé hornické družiny pak vymyslely své zvučné hymny, každý dostal stříbrný flok a někteří i začali s návrhem svého vlastního erbu.

U ohně jsme si zazpívali středověké písně,  slavnostně podepsali havířský slib a těšíme se na další den.


 

Tábor 2022

 

Každodenní informace a fotografie z našeho tábora naleznete na těchto webovkách.

Poštu (to nejdůležitější i pro vaše "velké" děti) zasílejte na

PŘEZDÍVKA, LT Achilleus,
Občanské sdružení Do Nitra,
Osinalice 24,
277 21 Liběchov.

Poštu čekáme všichni nedočkavě, bez ohledu na věk. ;)