DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

2007

LT 2007 "Vikingové"

Fotogalerie: http://ltachilleus.rajce.idnes.cz/LT_2007_Vikingove/

Zprávy pro rodiče:

  • 16.8. - Dneska jsme jeli na nejdelsi konsky vylet po okoli wicusu, odpoledne nas cekala zaverecna bitva o stity, ktera dopadla nerozhodne a kazdy rod ziskal na posledni chvili v dobe vikingske stit. Slavnostnim bojovym tancem jsme zahajili vecer a nejvic jsme se tesili do hospody. Nakupovali jsme za aeddi a vsechno bylo vynikajici - rizecky, salaty, dzusy, pizzy, kolace a slana prekvapeni. Zajem byl i o mleko. Naslo se plno tech, kteri chteli nakupovat, ale dosly jim penize a tak najednou bylo v tabore udelano dobrovolne plno prace :-)! U ohne jsme pak zahrali nasi oblibenou mysi i Syzaninu pisnicku. Vsem se nam bude styskat po kamaradech, po konich i celem wicusu. Mnozi z nas se sem na podzim i za rok urcite chceme vratit.
     
  • 15.8. - Odin nas vyslal na cestu. Hledali jsme klice do runoveho kamene, abychom precetli tajne zarikadlo. "Kniho casu, naslouchej ted memu hlasu, dne foestudagur prijde ranni hodina, kdy kletba bude zrusena."Tim jsme ziskali vsechny potrebne veci na presun. Za sera prvni z nas vystoupali na nejvyssi bod okoli a provedli presun casem. Kouzlo se ma uskutecnit ve dni foestudagur, takze musime pockat do pozitri. Postupne vysli nahoru vsichni z nas, posledni uz za tmy, ale vsichni jsme se v poradku vratili do nasich tjaldu. Zitra se tesime na konsky vylet. Knedlo vepro zelo i zapekane brambory byly vyborne. Slunicko nas cely den opekalo a taborovou sprchu jsme uz prestali pouzivat, tesime se na domaci lazen.
     
  • 14.8. - Ziskali jsme po dlouhe ceste vsechny strepy kotliku a museli jsme je slepit, abychom si precetli pozdrav pro Odina. Sdelili jsme mu svou prosbu ve versich a prisli na navstevu v zenskem prevleku. Trpaslici nam poradili s darem pro bohy. Odin nam pak dal ztracenou stranku ze skiptiboku. Byla zasifrovana, ale zjistili jsme, ze na presun casem potrebujeme veci z doby, do ktere cestujeme, veci z doby Vikingu a tajne zarikadlo. Zitra nas tedy ceka plno prace a snad se nam podari vsechno pripravit na uspesny presun Cvicili jsme bojovy tanec s vikingskymi stity. K veceri jsme meli vynikajici povidlove knedliky. 
     
  • 13.8. - Byli jsme vpusteni do Asgardu. Strazce brany nas pusti k Odinovi, ale museli jsme bohy zbavit zleho vlka Fenrira. Trpaslici nam poradili, ktere prisady potrebujeme na jeho spoutani. Vyrabeli jsme tedy pouta z medvedi slachy, horskeho korinku, rybiho dechu, ptaci sliny a zenskeho vousu. Kili a Hild splnili dalsi zkousky - beh a kameny. Stale musime bedlive strezit skiptibok, Vikingove nam jej chteji vzit. K obedu jsme vyzkouseli smazeny patizon, mnozi z nas jsme to jedli poprve, ale chutnal nam. Na konich jsme za tri dny jezdit nezapomneli a uz jsme si s Marikou domluvili na 6. rijna konsky vylet.
     
  • 12.8. - Rano jsme zjistili, ze stranka ve skiptiboku s navodem na cestu casem chybi. Byli jsme nestastni, ale napadlo nas, ze by nam mohl Odin poradit. Vydali jsme se hledat posvatny jasan, od ktereho vede duhovy most do Asgardu, sidla bohu. Cestou jsme sbirali dostatek zivotu do jejich rise. Lustili jsme nekolik hadanek a plnili ukoly od strazce brany. Jednim z ukolu bylo, hodit vajicka co nejdal tak, aby se nerozbila. Vymysleli jsme ruzne konstrukce a kupodivu vetsina vajicek nas hod vydrzela. Rano se dozvime, zda jsme byli do Asgardu vpusteni. Sli jsme si take prohlednout hribata a telata a navstivili jsme naseho kokkura. Cely den bylo jasno a teplo. Medomaslo, kure i skoricove testoviny nam chutnaly,vecer dostala Thekk jeste dort a se vsemi se rozdelila.
     
  • 11.8. - Cely den mame prijemne pocasi, ani kapka deste, trocha slunicka a teplo prijemne na vsechny hry. Dnes byl konsky den naopak, zkouseli jsme jezdit bez sedla na koni, sedlali sebe sami navzajem a pomohli vycistit ohrady. Na fletny uz piskame vsichni, pisnicky zvladame zpivat v cestine i anglictine. Odpoledne jsme se dozvedeli, ze Viking Harald zemrel hrdine v boji. Sledovali jsme vikingsky pohrebni pruvod od Haraldova domu oznaceneho runou cesty. V pohrebnim pruvodu lide nesli vsechny veci, ktere patrili zemrelemu, to znamena, ze i knihu casu. Abychom se dozvedeli, kam odchazi mrtvi bojovnici i jejich veci, museli jsme se poradit s vikingskymi bohy. Ke kazdemu z nich jsme nacvicovali slozite pohyby a zarikadla. Nakonec jsme za tmy vyhledali Haralduv hrob a vyzvedli si u nej zpravu, kde zustala kniha casu. Z kazdeho rodu byl pak vylosovan jeden z nas, ktery pokracoval dal v nocnim hledani - Curin, Thekk a Brzek. Ostatni jsme sli spat. Trojice vyvolenych v temnem lese za pomoci kouzelne louce opravdu knihu casu nasla. Zitra radostnou zpravu reknou vsem a pokusi se v knize najit navod na cestovani casem. Dnes jsme take oslavili Vajdahovy 15. narozeniny a svatek Syzan, Berky, pani doktorky i Thekk. Kokkur upekl vynikajici dort a Vajdah sfouknul 15 svicek. Dnesni den se nam opravdu libil.
     
  • 10.8. - Dnes nas Harald vzal do nove objevene urodne zeme, Gronska. Kratky dest nam nedovolil jit na rozcvicku, to nas desne mrzelo ;-(. Konici az do pondelka odpocivaji, a tak jsme uz od rana hledali knihu, ale marne. Alespon jsme nasbirali byliny na lecbu zranenych bojovniku. Zmapovali jsme gronske uzemi, ucili se rozdelat ohen bez sirek, v teto cinnosti se musime jeste zdokonalit, zatim se nam podarilo jen zahrat drivka. Na hostinu k bohum za 5 splnenych zkousek byli pozvani Thekk, Glady, Idun, Drasar, Gylfi, Poltar a Vajdah. Den jsme zakoncili vikingskym turnajem v prehazce a pretahovani, pisnickami u ohne a pravidelnou vecerni relaxaci.
     
  • 9.8. - V rannim lese nas privitalo slunicko, i cela noc byla velmi tepla. Vsem se nam spani v pristrescich ohromne libilo. Poznali jsme plno novych nocnich zvuku lesa, ale nikdo z nas se nevratil do wicusu predcasne. Misto rozcvicky jsme sebehli na snidani - kakao a marmeladovy chleb byly moc dobry. Stale nevime, kde je skiptibok. Dnes jsme se vylodili a prohledavali indianska uzemi v Americe, vydali jsme se na indianskou stezku, na ktere nas zastihla jedina bourka dnesni dne. Potkali jsme Indiany, kteri mluvili cizi reci. Podarilo se nam zpravu rozlustit a zjistili jsme, ze kniha casu u indianu neni, ze ji mame hledat u vikingskych bozstev. Zdokonalili jsme se ve strelbe z luku i jizde na orich.
     
  • 8.8. - Vikingove nas s sebou vzali na objevne plavby. Dnes jsme se vylodili na Islandu. Nevedeli jsme, jestli se stihneme vratit na lod a tak jsme si postavili pristresky. Vetsina z nas se nakonec rozhodla na ostrove v lese v pristresku prespat. Dojmy z prespani budeme znat zitra, vsichni se trochu bojime a trochu tesime. Vsechny rody uz vlastni prvni ze ctyr kouzelnych predmetu - mec.
     
  • 7.8. - Dneska nás čekal svátek halloween. Barvy jsme vybrali oranžovou a hnědou. Barvili a vyráběli jsme oděvy, masky,hudební nástroje a dyňové lampičky. To všechno na večerní slavnost, která nás za tmy zavedla do nejbližší vesnice a k posvátné studánce. Těsně před výpravou nám odchod chtěli překazit záludní trpaslíci, a tak jsme je všechny museli vzít za čepici, roztočit a vyhodit z našeho území. Dali nám dost zabrat! Aktuálně nejoblíbenější činností je kýblování - jakékoli množství vody vylít na kohokoli, kdo to nečeká. Stále nám tu svítí slunce a kokkur nás potěšil čočkovkou, knedlo hovězo špenátem a duhovými řízky. Vajdah a Gylfi složili 5. profu, a tak jsou pozváni na hostinu. Kili složila svou první zkoušku, staršinu. 
     
  • 6.8. - Dneska jsme se učili zacházet s veslem, pluli jsme po jezeře a sbírali klíče - vědro s klíči vydrželo nad hladinou jen velmi krátce, pak se nám ho podařilo převrhnout a klíče v tu chvíli pluly po celém jezeře. Ale zvládli jsme všechny sesbírat. Pak nás čekalo oblékání zbroje a přenášení zbraní, po kterém na nás nezůstala nitka suchá. Procvičovali jsme dovednosti s mečem a sekerou, také jsme vzpomínali na naše předky a dějiny. Nejlepší z nás byli večer odměněni. Gylfi a Čimera jsou další, kdo byli pozváni na hostinu Bohu. Čimera, Lišák a Vajdah nám večer řekli ságy o Vikinzích, které složili. Koně nás baví čím dál víc, umíme plno písniček, počasí nám přeje a kokkur nás všemi jídly rozmazluje - vdolečky v nás zmizely závratnou rychlostí.
     
  • 5.8. - Dneska nás už ráno přivítala jasná obloha. Ve wicusu nás seznámili s životem vikingských bojovníků. Kreslili jsme formy štítů. První z nás byli pozváni na hostinu k Bohům, protože jsme složili 5 ze 7 prof, zkoušek. Nejoblíbenější profy jsou běh 2,5km dokud se nenavine lano na kolík a zkouška jednorukého Tyra, kdy celý den stravíme s jednou rukou přivázanou k tělu. Lišák, Brzek a Dulf si přejí na hostině Coca - colu. Každý, kdo profy splní, si může vybrat na cokoliv má chuť. Odpoledne jsme se vydali hledat na nebezpečné území štít. Šifry a runy luštíme už s přehledem, štít jsme v lese našli a nejtěžším úkolem bylo pronést jej bezpečně do tábora. Chránili jsme štítonosiče před šiškovými útoky. Velké dřevěné štíty jsme nádherně vyzdobili. Špagety, koprovka i koláč nám opět chutnali. Poprvé jsme zažili dlouhou, více než hodinovou projížďku na koních, která vedla lesem do vedlejší vesnice.
     
  • 4.8. - Svátek bohyně úrody Frey nás zaměstnal na celý den. Připravila pro nás sluneční den a tak jsme pro ni připravili obřad s tancem a obětováním úrody. Vyrobili masky. Sesbírat úrodu poslepu nebylo snadné. Bohužel jsme o ní ihned přišli rukou krvelačných Vikingů. Zajali jsme je a dovlekli do wicusu. Úrodu nám vrátili. Dnešní den laugardagur je dnem koupele, a tak někteří Vikingové použili táborovou lázeň. 
     
  • 3.8. - Po celodenní namáhavé otrocké práci jsme pod hvězdnou oblohou konečně získali svobodu. Všichni jsme si oddechli a doufáme ze i lžíce dostaneme. Vědma nám dala runu rodu a tajemný napoj. Naše rody mají označené domy - např. V mariánském příkopě, Chlívek, Podmořský kurník, Elbaldr nebo Baltjald. Vytvořili jsme si oděvy, rod Ascomanů má fialové, rod Gallů oranžové a rod Vaeringů zelené. Večer jsme spálili Boha,Božku a Bohyni otroctví. Namatlávka, pomatlávka i chrochrohamburger nám chutnali.
     
  • 2.8. - Přistáli jsme, ale skončili jsme v podpalubí. Hned pote jsme byli zavedeni na trh a všichni jsme byli prodáni do otroctví. Jsme v rodině Gallů, Ascomanů a Vaeringů. Vytvořili jsme oděv, házeli germanem, stříleli z luku. V noci jsme pro staršiny vikingských rodin sbírali zbraně. Runové přívěsky už máme téměř hotové. Jídlo bylo dobré, bohužel jako otroci jsme ztratili právo používat příbor, ale šišky s cukrem jsme zvládli rukama v pohodě. Alespoň nebylo tolik nádobí, které každý den služba umývala. Pevně doufáme, že zítra se z otroctví vykoupíme.
     
  • 1.8. - Dnes jsme jeli na koních do lesa a bylo to úžasný, i když zatím krátký. Honili jsem Herolda Chlupatou paži, orientovali se v mapě, vyráběli pruty a chytali ryby. Ty jsme pak nesli hlubinnému hadovi, složili jsme mu báseň, abychom ho vylákali. Stříleli jsme i z luku. Bohužel Herold u sebe neschovával Skiptibok, ale jen svoji večeři z předvčerejška - bylo to děsně hnusný, zelený a smradlavý. Vypadá to, že tu bude nebezpečno, tak jsme své nejcennější a nejmilejší věci uschovali na bezpečném místě, dokud se nám nepodaří uskutečnit cestu domů - Lišák s Čimerou uschovali plyšáky, Kili s Běrkou knížky, Poltar karty a Brzek svůj nejmilejší toaletní papír. Bylo dneska teplo a sluníčko, někteří vyzkoušeli i rybník. Plněné knedlíky, zapečené těstoviny i medomáslo šly na dračku.
     
  • 31.7. - Složili jsem píseň, uvařili a vypili bylinný lektvar, abychom rozuměli bohovi Thorovi. Ten dál plno záludných otázek, jako například co se stalo 6.12.1933, nebo jestli existuje 17. červen v Anglii. Pak jsme s ním mluvili vikingskou řečí. Lišák, Dulf, Hild, Poltar a Thekk se poprvé na chvíli vydali na koni mimo jízdárnu. Plujeme s hordou Vikingů na lodi, naštěstí Skiptibok - kniha času, pluje s námi. Zítra se ji pokusíme objevit. Celý den nepršelo a chodíme dobrovolně bosky na rozcvičku, zima nám tady není. Buřtgláš byl výborný. Vyrobili jsem si amulety s ochranou runou.
     
  • 30.7. - Počasí se konečně trochu slitovalo, sprchlo jen málo a sluníčko se na nás usmálo. Vše mokré jsme usušili. Výborná byla rajská, koláč, jogurt i skořicové nudle. První odvážlivci složili zkoušku, celý den s jednou rukou přivázanou k tělu byl náročný. Bohužel u kláštera nás přepadli Vikingové, všechny zajali a zavlekli na svoji loď. Teď plujeme kamsi na sever a kniha času s námi. Ježdění na jízdárně, sedlání a čištění koní už zvládáme celkem dobře.
     
  • 29.7. večer - I přes vytrvalý déšť jsme prohledali anglický klášter. Večer jsme se v teepee při kytaře a hrách usušili. Naučili jsme se čistit a sedlat koně, vyjížďka po jízdárně byla i přes prvotní ostych a obavy super. Poledňák s kartami a filé k obědu se nám také zamlouvaly. Sladkosti jsme zatím museli uschovat na bezpečném místě, neb kolem tábora obchází myšky. Byl toho plný kýbl a krabice. Zítra se těšíme na sluníčko.
     
  • 29.7. - Nováčkům osud připravil nová jména. Michal je LOGI, Lukáš MAGNI, Filip GYLFI, Petr HILD, Karolina KILI, Klára THEKK, Anna GLADY, Hana IDUN
     
  • 28.7. - Prošli jsme odděleními muzea. Ztráta knihy času nás nechala někde v dějinách a tak se zatím nemůžeme vrátit. Malý deštík nám nezkazil náladu. Zítra se snad dozvíme, kde jsme uvízli. Ve stanech se děti zabydleli dobře.

 

Píseň KUCHAŘKA SYZAN

Syzana byla dívka, která žila v Zakšíně.
S jasnýma očima a dobrým chlebem na klíně.
Dětičky o ní říkaly, že temná kouzla zná
a ten chleba, co furt mazává, čarovnou sílu má.

Onoho léta náhle hlad dětičky zachvátil.
A tak se tábor s prosbou na Syzan hned obrátil.
Ať všem chleba namaže, hlad věčný zažene
a zlé duchy z tábora do pekla vyžene.

Tak Syzanu před kapo předvést nechali
když ji vedli táborem, všichni kolem volali:
"Už vem si nůž do ruky a namaž chlebíky,
nechceme chroupat hřebíky, chceme chleba, paštiky."

Dosvědčil Dulfy, že zná její umění, 
kuchařským kouzlem hřebík v chleba promění.
A v noci tajně maže chleba, aby všichni měli dost.
Tak úžasná je Syzan každou černočernou noc.

Cuřín zas na kříž přísahal, že její kouzla zná, 
v noci se v mašlovačku mění Syzan líbezná.
Je třeba jednou provždy ukonči kuchařské řádění 
a všichni volali jak posedlí: "Namažte i ji."