DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

2020

2020  Ve stopách Francise Chichestera.

15. července 1960 byl v Plymouthu odstartován první transatlantický závod sólových posádek TRANSAT, kterého se kromě sira Francise Chichestera zúčastnilo i dvacet čtyři statečných Achilleáků. Prožili tak sedmnáct dní neohrožené plavby, ztroskotání i návratů do závodu, o kterých zvládli neúnavně reportovat do našeho deníku. Kromě nepřízní počasí na otevřeném moři zvládli bojovati s orientací na noční obloze i v krajině, s piráty a domorodci a dokázali tak, že jsou hodní vyznamenání od královny Spojeného království, kterého se jim dnes při slavnosti v cíli závodu dostalo a my jsme byli u toho. Obrazová dokumentace je součástí přílohy vydání a najdete ji ve fotogalerii.

V New Yorku 31.7.,

šéfredaktor Plymouth Times James Cavendish

 

Zprávy z tábora:


30.7.2020 Těšíme se na vás zítra v ulici U Papírny v 16 hodin.

30.7.2020 Vstali jsme za rozbřesku a vydali jsme se na tajemný výlet, na kterém si někteří z nás zkusili jízdu bez sedla. Odpoledne jsme dorazili do New Yorku, kde jsme vycídili lodě po náročném závodu a prodali je. Na slavnostním banketu nás uvítala sama britská královna v doprovodu sira Francise Chichestera. Odměnou bylo pasování a bohatá hostina. Na večer jsme se rozloučili s Inspektorem, Michiganem a Manzem.

29.7.2020 Dnes nám na koních udělal radost klus i cval a i jízda bez třmenů. V dohledu našich lodí se objevily domorodé ostrovy a my se rozhodli, že na nich zastavíme a zkusíme najít tajemný poklad Francise Drakea. Po výborných jarních závitcích už nastala chvíle, kdy jsme zkontrolovali poslední údaje v palubních denících a vyrazili na náročnou cestu. Po pěti hodinách se každé posádce podařilo získat od obyvatel ostrova cenné indicie, které nás dovedly k tajemnému balíku, který ale smíme otevřít až v cíli Transat závodu před očima královny. A tak se těšíme na zítra.


28.07.2020 Slavný závod sólo jachet Transat se pomalu blíží ke svému cíli. Už nám zbývají poslední míle k americkým břehům. V našich denících se objevují zmínky o slavném pokladu Francise Drakea. Oceán je ale nevyzpytatelný a i s našimi posádkami si počasí zahrálo. Vysoké vlny a mořská tříšť smáčela při dnešní plavbě naše paluby a my měli plné ruce práce se záchranou důležitých map. K večeru se vše uklidnilo a my si mohli vychutnat další část příběhu o Snukovi z knížky Plavba na Tuňáku.

https://ltachilleus.rajce.idnes.cz/Ve_stopach_Francise_Chichestera

27.07.2020 Dnešní etapa závodu začala nadějně, dokud jsme na koupališti v Želízech nepotkali piráty, kteří nás zlákali ke karbanu a hodování. Sice jsme získali písmenka do palubního deníku, ale stálo nás to cenné míle v závodě. Zítra se budeme vše snažit dohnat. Over.

26.07.2020 Dnes vyrážíme na dvoudenní plavbu Atlantikem, kam už nedosáhnou ani vysílačky z pobřeží, ozveme se vám zase až v pondělí v noci. Posíláme námořnické ahóóój!

26.07.2020 https://ltachilleus.rajce.idnes.cz/Ve_stopach_Francise_Chichestera

25.07.2020  S ranním kuropěním se nám vrátili naši bocmani a přinesli účinný lék. Bohužel nás vystopovali lodožraví domorodci a unesli nám kuchařku Týnu. Dozvěděli jsme se, že na ostrově, kde je málo vody, ji můžeme vykoupit výměnou za plody vodovníku. Naše plavba mohla tak pokračovat dál a my se v klidu věnovali udržbě lodí a vylepšování vybavení jachty.

25.07.2020 I dnes pro vás máme nové fotky https://ltachilleus.rajce.idnes.cz/Ve_stopach_Francise_Chichestera

24.07.2020 Čtvrtý den po novolunní nás přepadla mořská nemoc, a to doslova – honila nás po lese. Plní naděje čekáme, jestli nám naši bocmani přinesou ze své výpravy lék, který nám pomůže. Na navigaci jsme se snažili zachytit krásu vesmíru. Někteří námořníci se účastnili gentlemanské hry kroket a večer jsme se sešli na klání lodních posádek proti krakenovi.

23.07.2020 V hodinách navigace jsme si vyzkoušeli reálné vzdálenosti jednotlivých planet naší sluneční soustavy a překvapilo nás, jak daleko jsme se museli rozmístit. Odpoledne jsme se naučili orientovat na širém moři pomocí azimutů a máme přehled o všech majácích na naší trase. Vzhledem k tomu, že se naše řady rozšířily o další důstoníky, kteří už mají splněno pět zkoušek, mimořádně se konal sraz „důstojnického klubu“. Na programu bylo hraní karet, kostek, zmrzlinový pohár, či sladký popcorn za doprovodu námořnických písní. Všichni jsme pak překročili rovník! Což pro každého námořníka znamená, že je pasován na mořského vlka.

23.07.2020 Podívejte se, jak dál plyne náš námořnický život  https://ltachilleus.rajce.idnes.cz/Ve_stopach_Francise_Chichestera/

22.07.2020 Po snídani ve francouzské pekárně na anglickém pobřeží jsme se znovu zapojili do závodu. Rozhodli jsme se prohloubit znalosti z navigace, abychom se dokázali vyhnout mělčinám a nezopakovali předchozí chyby. Všichni jsme vyšplhali po provazovém žebříku na lodní stožár a s využitím nově nabytých navigačních pomůcek jsme zahájili stíhání posádek před námi. Všechny posádky už ovládají semaforovou abecedu. Večer se nesl v duchu našich vlastních příběhů o souhvězdích.

21.07.2020 Snídaně ztroskotanců se dnes skládala ze suchého chleba, vody a soli. Vrhli jsme se na opravu lodi, abychom nouzově dopluli zpět do přístavu v Plymouthu a sehnali si všechny náhradní díly. Při manévrech v přístavu jsme se zdokonalovali v práci s lany. V dopoledních hodinách navigace jsme vytvořili sluneční soustavu, podle které se budeme orientovat.

20.07.2020 Dnes jsme konečně stanuli na startu jachtařského závodu. Po 13 kilometrech jsme dopluli k mělčinám Crouch, neboli na Želízské koupaliště. Kde jsme posilněni chutnou stravou, nezvládli navigaci a nedopatřením ztroskotali. To nás všechny rozhodilo a vymýšlíme, co dál.

19.07.2020 Zjistili jsme, že jsme se vrátili do Plymouthu právě včas, abychom se mohli zúčastnit prvního plachetnicového závodu sólových jachet s týmovým doprovodem přes Atlantik. Od rána jsme si tak užívali pozornost tisku a televize. Loď jsme si naplnili zásobami potravin a všeho dalšího, co na takovou cestu můžeme potřebovat.

19.07. nové fotky https://ltachilleus.rajce.idnes.cz/Ve_stopach_Francise_Chichestera/

18.7.2020 Probuzeni ranním sluncem jsme radostně nasedli do letadla a vrátili se zpátky do Plymouthu. Tam jsme zjistili, že musíme opravit naše plachetnice a odčerpat z nich veškerou vodu. Připravili jsme se na případné potíže a naučili jsme se poslat zprávy pomocí semaforové abecedy. Po západu slunce jsme se dozvěděli, že nám chybí důležité zprávy, a tak jsme je vyzvedli.

17.07.2020 V odpoledních hodinách jsme konečně dorazili ke břehům Nového Zélandu, kde se nám naskytla příležitost vytěžit si dost materiálu na stavbu národních plachetnic. I přes útrapy se zloději, kteří se pokusili naše snažení překazit, máme nakonec materiálu dost a naše lodě jsou hotové a schopné plavby. Ze zbylého materiálu jsme vyrobili osobní plachetnice, které si každý z nás bude ještě vylepšovat. Večer jsme se spojili naší novou radiostanicí s Plymouth Times a odvysílali naše zprávy.

16.07.2020 Druhý den plavby jsme zamířili směrem k Novému Zélandu. Při této cestě jsme se seznámili se všemi podmínkami, které musíme splnit, abychom nemuseli celou cestu jen šůrovat podlahu. Zjistili jsme, co obnáší každá ze 7 důstojnických zkoušek. Zkusili jsme si smotávat talekáž, nakoukli jsme do hvězdných map, trénovali jsme nabíjení děl a další. O večerní oheň se výborně starala Joshke a tým kytaristů a ukulelistů posílili Jiro, Junko a Sargon.

16.07.2020 první snímky z naší expedice si můžete prohlédnout na https://ltachilleus.rajce.idnes.cz/Ve_stopach_Francise_Chichestera

15.07.2020 Po obědě jsme vypluli z Prahy a úspěšně zakotvili v Plymouthu. Před anglickými břehy nás špatný vítr odvál na jiný kurz, ale dokázali jsme se dostat v pořádku do přístavu. Seznámili jsme se s příběhem jachtaře Sira Francise Chichestra a jeho zážitky z mládí. Prozkoumali jsem přístaviště, naše kajuty a zjistili pod jakou vlajkou plujeme. Nizozemsko – Borgin, Satsuki, O´B, Tichošlápek, Shizuko, Inspektor. Portugalsko – Manzo, Rokuro, Reki, Shebeskaf, Čmuchal, Sachmet. Španělsko – Ichiro, Ammu, Vasco dříve známý jako Vojta, Michigan, Junko, Mittani. Francie – Chytač, Kerrak, Joshke dříve známá pod jménem Kája, Sahure, Jiro, Sargon. Večer jsme se osobně setkali se Sirem Chichestrem a uzavřeli smlouvu na exkluzivní informace z naší plavby. Vše jsme zakončili zpěvem námořnických písniček u ohně a těšíme se na další den.

 

30.7.2020 Těšíme se na vás zítra v ulici U Papírny v 16 hodin.