DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

2021

Terra Nova 2021

Dobytí Jižního polu bylo napínavené od prvního do posledního dne. Můžete se pokochat a představit si atmosféru celého tábora v naší fotodokumentaci https://ltachilleus.rajce.idnes.cz/Terra_nova/. Kdyby vám to nestačilo nebo jste si raději vše představili ve vlastní fantazii... celý deník z výpravy je níže.

29.7.2021 Dnes ráno jsme se na našich vytrvalých polárních ponících přesunuli po poslední dlouhé stezce do přístavu Mc Murdo. Tam jsme zkontrolovali, že z Antarktidy neodvážíme žádné bakterie, všechny naše vědecké úkoly jsou splněny a průzkum je tedy hotový, připravený k publikaci a naše expedice je tedy úpěšná. Začali jsme pomalu balit naše vybavení a kompletovat basecamp na cestu. Po zhodnocení všech možností jsme se rozhodli letět horkovzdušnými balóny. Úspěšně jsme odletěli, počasí bylo příznivé a my přistáli u břehů jižní ameriky, kde na nás již naši kolegové čekali se slavnostní hostinou. Jedlo se, hodovalo i tančilo, zhdnotili jsme úspěšnost jednotlivých misí i přínos každého jednoho člena expedici a po několika písních u ohně šli spát pod teplou jihoamerickou letní oblohu v táboře nebo do našich postelí, než se zítra vydáme domů. Čekejte nás v 16 hodin v ulici U Papírny. Těsíme se.

28.7.2021 S našimi polárními poníky jsme hráli oblíbenou hru na babu a tím se zdokonalovali v jezdecké dovednosti. Někteří z nás poprvé zažili cval. Na teshigotu jsme nacvičovali tučňáčí dlaňovou choreografii. Odpoledne jsme navštívili českou Mendelovu stanici , na které v podzemí došlo k havárii. Při evakuaci stanice došlo k zablokování dveří a my museli zjistit několik kódů, abychom se dostali ven. Naše mise byla úspěšná.

27.7.2021 Z předešlého úlovku jsme zužitkovali i poslední kůže a vyrobili si polární náramky. Vydali jsme se hledat deníky dávných hrdinů, o kterých víme od prvního dne naší expedice. Většina z nás deníky úspěšně nalezla a úspěšně donesla do basecampu. Před večeří jsme mohli též poměřit síly v rybolovu proti náčelníkům naší expedice. Celodenní putování jsme zakončili zpíváním a divadelní scénky v podání Liných Mrožů.

26.7.2021 Včerejší dosažení jižní tyčny jsme oslavili v jediných antarktických termálních lázních, kam smí jen opravdoví polárníci. Mohli jsme si zakoupit vynikající občerstvení, nebo si zaplavat v bazénu pod širým nebem. Od zkušenějších průzkumníků jsme se dozvěděli o přesné poloze kina, kam jsme pěšky vyrazili a jsme zvědaví co budou dnes promítat.

25.07.2021 DOBRY VECER. STOP. JIZNI POL PO 110 LETECH ZNOVU DOBYT. STOP. VSECHNY EXPEDICE V PORADKU V BASECAMPU. STOP. POCASI PRIZNIVE. STOP. VITEZNE VLAJKY VYVESENY. STOP. GEOGRAFICKA POLOHA OZNACENA TYCNOU. STOP. FOTODOKUMENTACE NASLEDUJE. STOP.

24.07.2021  Po včerejších slavnostech jsme se zase setkali s mrazivou realitou. Dostali jsme se do nedostatečně zmapovaných míst a zjistili, že naše zásoby jídla se značně krátí. Díky bohu jsme narazili na jednu ze zbylých zásobovacích základen jednoho z účastníků bájného závodu o jižní pól Falcona Scotta. Kolem ní jsme omezené zásoby dokázali najít a odnést s sebou. Našli jsme vhodné msto k založení ohnišť a uvaření vynikající večeře v ešusech i přes to, že jsme měli jen malou paletu různých surovin a to nás donutilo trochu experimentovat, ale vyplatilo se to a najedli jsme se i zahladili ohniště zpátky pod sníh.

24.07.2021 Pokud jste zvedaví, jak funguje pizzerie na Antarktidě a jak jsme oslavili polární Vánoce, koukněte i na fotky https://ltachilleus.rajce.idnes.cz/Terra_nova

23.07.2021 Ráno nás z postelí vytáhnul trochu matoucí zpěv koled. A ANO! Na Antarktidě dnes byly opravdu Vánoce! Hned na rozcvičce a během dopoledne jsme se naladili na sváteční atmosféru. Pekli jsme perníčky, které provoněly celý tábor a v polomech objevili větve, co šly svázat v obří stromek. Ten jsme společnými silami ozdobili a umístili do jídelny, kam se na výšku skoro nevešel. Na všech polárních stanicích byl klid a mír, ze všech stran se linuly vánoční melodie z celého světa a na japonské jsme dostali vznikající Pho k obědu. Po něm jsme závodili v hodu stromkem, ale i ve vázání co nejdelších a nejkrásnějších řetězů z papírových proužků. A že se nm povedly! Navečer jsme vyhrabali co nejslavnostnější a nejčistější oblečení ke sváteční večeři. Jídelna se během kaprolovu proměnila, přivítala nás dlouhá tabule, ke které jsme se vešli i s kapitány, na ní naše perníčky, řetězy a svíčky a hlavně-nechyběl bramborový salát a řízek. Když jsme se víc než dosyta najedli, obdarovali jsme se navzájem se všemi v táboře drobnými dárky, které jsme bez sebemenšího tušení dnešní oslavy včera vyrobili. Posledním překvapením večera byly muffiny s borůvkami. Večer jsme zakončili vypuštěním lodiček přání na vodu a u whirlpoolu koledou na dobrou noc.

22.7.2021 Dozvěděli jsme se o benefiční akci, na kterou jsme připravili předměty na aukci. Každý den se staráme o dostatek dřeva do kuchyně na vaření, trénujeme jízdu na koni a učíme se zůstat ledově klidní v iglú. Odpoledne jsme se zúčastnili závodu psích spřežení a poměřili jsme svoje síly. Na oslavu závodu jsme objednali pizzu z jediné pizzerie na Antarktidě. Poslíček s pizzou nás zastihl na cestě za nočním průzkumem ledovce. Ti, kdo chtěli, osamělou noční pouť zvládli a tučňák císařský je náležitě odměnil.

21.07.2021 Většina z nás dnes ráno dokončila třídenní zkoušku otužilého polárníka. Na našich dalekých cestách po Antarktidě jsme se rozhodli předejít riziku zapadnutí do hlubokého sněhu místních sněhových dun výrobou tradičních sněžnic, které jsme i přes nedostatek času zvládli dokončit. Hned jsme měli možnost je vyzkoušet, když jsme narazili na tuleně po lovu. Souboj byl tak vyrovaný, že nám sice zranění utekli, ale na sněžnicích jsme je zvládli dohonit, ulovit a vykuchat z nich jejich úlovek.Ze získaných ryb si každá expedice umíchala, okořenila a povečeřela vlastnoruční rybičkovou pomazánku.Po západu slunce se ti nejstatečnější z nás vydali do temných vod whirpoolu splnit zkoušku průzkumníka mezi krami a tiše a odvážně ji dokončili.

20.07.2021 Poštovní stanice Port Lockroy hlásí příznivé počasí a zásilky po Antarktidě rozvažíme expres. Připomínáme adresu. Přezdívka, LT Achilleus, Občanské sdružení Donitra, Osinalice 24, 277 21 Liběchov. Nezapomínejte ani na větší, zkušené a rádoby dospělé – poštovní zprávy očekávají všichni stejně nedočkavě

20.07.2021 S našimi polárními poníky jsme začali klusat. V antarktické vánici jsme zvládli příjmout i odeslat jednoruční prstovou abecedou informaci o pozici velice vzácného tučňáka kapitanátského, které jsme bystrou lstí přemístili do bezpečí. Po svačině jsme se pustili do vědeckého výzkumu antarktických podmínek – vůně, chutě - a natrénovali odolnost proti chladu. Večer nás čekaly další návštěvy polárních stanic. Na japonské jsme nasbírali antarktické byliny a uvařili vlastní čaj. Švédové nás naučili nové techniky řezání dřeva a s Peruánci jsme zdramatizovali jejich báje.

19.07.2021 Polarní výprava vyrazila na průzkum Antarktidy a jednotlivé expedice se rozhodly navštívit nové mezinárodní základny. Po 13 km jsme dorazili na polarní koupaliště, kde naštěstí vládlo letní počasí, a tak jsme si mohli užít celý den dovádění ve vodě i nakupování v místním občerstvení. Téměř všichni badatelé absolvovali pěšky i cestu zpět, pro zbytek přijel autobusový polarní expres. V našem basecampu nám pak byla večer odměnou výborná večeře a Kokosy na sněhu.

18.07.2021 Na cestách mezi polárními stanicemi jsme dokázali přenést težké polární vybavení. Jednotlivé expedice se navzájem odlišily vlastními symboly – šátky, pokřiky, písní a vlajkami. Dnes jsme poprvé vyrazili na rybolov a doplnili naše zásoby o hromadu ryb a několik tučňáků. V podvečer jsme navštívili polární stanice USA, Belgie, Rumunska, Polska a Austrálie.

18.07.2021 Další várka polárních fotek je na https://ltachilleus.rajce.idnes.cz/Terra_nova/

17.07.2021 Stále nás provází smečka našich polárních psů, bez nichž neuděláme ani krok. Pustili jsme se do překonávání nástrah vlastního já, snažíme se stát otrlými polárníky. Jedna z výzev je, překonat dlouhé polární cesty bez jídla, takže i přes lákavou kuchyni, vydrželi někteří z nás 24h o hladu. Další zkouškou je i den bez mluvení, tři dny bez hněvu nebo koupel za polární noci. Naučili jsme se komunikovat bez použití hlasu, orientovat v terénu podle buzoly i mapy a navštívili jsme další polární stanice. Den jsme jako obvykle zakončili zpěvem u ohně.

17.7.2021 Máme nedostatečný signál internetu, prosíme o pochopení, když nebude zpráva každý den. 

16.7.2021 Ráno jsme se vydali na plavbu z Ushuaiy do McMurdo. Mořská nemoc skolila téměř všechny náčelníky, ale expedice našli lék. Po vzoru Falcona Scotta jsme začali se cvičením koní na polární výpravu. Čím více na jih, tím větší zima. Ještěže máme tolik zimních vrstev na oblečení, ke konci dne měl každý z nás 12 vrstev a přesto jsme zvládali běžecký maraton. Poté co jsme dorazili na jižní kontinent, každá expedice navštívila jednu mezinárodní polární stanici a splnili na ní úkol.

16.7.2021 Expedice Terra Nova ve fotografii! https://ltachilleus.rajce.idnes.cz/Terra_nova/

15.7.2021 Dnes ráno nám dorazila zásilka s expedičním materiálem. Naneštěstí nám byl tento materiál odcizen, a tak jsme se museli nechat najmout dřevorubci a vydělat na nový proviant. A naše zásoby bylo nutné tajně přenést přes argentinsko-čilskou hranici. Uspěli jsme, a těšíme se, že budeme moci brzo vyplout. Už od začátku se nemusíme bát trudomyslnosti, expediční muzikanti se scházejí od prvního dne.

14.7.2021 Po poledni jsme vyrazili na dalekou cestu až na "konec světa" na letiště v Ushuaia na chilsko-argentinské hranici. Podstoupili jsme zdravotní prohlídku nutnou pro návštěvu Jižního pólu.  Prozkoumali jsme okolí, naše ubikace a přivítali jsme další členy expedic. Expedice Albatros - Chytač, Shizuko, Jiro, Satsuki, Arctic dříve známý jako Pavel, Pacific dříve Jirka. Expedice Tučňaci - Rokuro, Tichošlápek, Junko, Reki, Sachmet, Nansen dříve známá jako Karolína. Expedice Líní mroži - Ammu, Ichiro, Sargon, O'B, Kerrak a Polar dříve známý jako Robin. Expedice Ledaři - Borgin, Shebeskaf, Sahure, Nanook dříve známá jako Marina, Husky dříve známý jako Šimon a Ice dříve známý jako Víťa. Na poštovní zásilky za polární kruh nezapomeňte připsat naše přezdívky. Velmi nás zaujala jihoamerická kuchyně - předkrm těstovinový salát, hlavní jídlo chimichurri a dezert chipas. 

!!! Tábor !!!

již brzy...