DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

2023

LT 2023 Mexiko

Ztraceno na druhé straně Rio Grande

27.7.
Po probuzení jsme se šli na koňských hřbetech ztratit do osinalických lesů. Ukázalo se, že koně okolí svého domova dobře znají, protože nás zdárně dovedli zpět do Osinalic. Tříhodinová procházka se všem líbila. Na závěr koňského dopoledne nás čekal závod formulí jedna alias koleček na koňský hnůj. Po výborném obědě nás čekalo finále turnaje v Tlachtli. Bohužel z důvodu nedostatku času jsme nestihli vítěze obětovat bohům. Tak snad se na nás nebudou moc zlobit a nechají nás bezpečně odletět zpátky domů do Prahy. Po vyhlášení vítězů i poražených celé táborové hry jsme se nacpali na megafiestě a užili jsme si večer plný zábavy a tance.  
ČEKEJTE NÁS ZÍTRA V 16:20 V ULICI U PAPÍRNY
 

Hurá! Dneska jsme našli poklad a deník! Ale ať nic neopomeneme, tak raději od začátku. Dnes nás navštívil samotný Bůh Slunce a dopomohl nám k vyluštění indicií, které jsme získávali v průběhu celého pobytu zde. S dopomocí kalendářního kamene jsme se vydali na cestu a znovu jsme navštívili všechny laskavé mexičany, u kterých jsme zjistili, že dona El Escarabaja potkali. Tušili jsme, že jsme se jich možná nezeptali na vše, co jsme potřebovali.   Díky El Sol jsme věděli, že klíčem k rozluštění záhady je spolupracovat napříč našimi equipos. To se nám podařilo. Překonali jsme únavu i vysoké kopce, spoustu švábů a deník nakonec našli přímo uprostřed našeho náměstí.   

 

25.7.2023 
Již od rána jsme v jednom kole. Střídáme se postupně na koních, kde jsme se hodně zlepšili - všichni již klušeme a chodíme přes kavalety. Někteří skáčeme přes kříže. Na músice jsme si dnes vyrobili pletené náramky. 
Odpoledne jsme se dozvěděli více o zápasnících lucha libre a tak jsme se rozhodli porovnat své síly v závěrečném turnaji ve tlachtli. Jednotlivé equipy představily a zahrály společně fiesta hry. K večeři jsme si uvařili taco s vlastní omáčkou. Večer jsme završili v comedor při světle svíček, společném zpěvu a dokončování slunečního kalendáře.

24.7

Día de la Bandera! Nejoblíbenější mexický státní svátek! Den vlajky!
Té nejkrásnější, s orlem stojícím na nopálovém kaktusu, vyrůstajícím ze skály v modrých jezerních vodách. V rámci oslav jsme se vypravili k opravdu krásné a velké cenote, kolem které se shromáždilo mnoho lidí ve slavnostní náladě. Zaplavali jsme si, najedli se dobrého jídla, vyhřáli na sluníčku a zvládli i dlouhou cestu zpět. Zázračný den, stejně jako Encanto, u kterého jsme spokojeně usnuli.

 

23.7.

Dnes nás probudila kytara v rytmu slastné salsy. Celý odpolední program jsme soutěžili v naší míčové hře Tlachtli a dokonce jsme uspořádali i velkolepý turnaj. Náhodně jsme si vylosovali týmy i s našimi jeffes a nejmaldšími bandititos, takže byla velká zábava. Během turnaje se vrátili z dlouhé výpravy do světa mrtvých naši stateční cabecillas, kteří sami prošli tou neznámou krajinou za mostem a přinesli nám červy ze záhrobí a fotografii na slavnostní oltář. Poté jsme se začali připravovat na Día de los Muertos, kde jsme si konečně zatancovali pilně trénovaný tanec. Upekli a ozdobili jsme si svoje Pan de Muertos a ochutnali jsme pravé mexické churros. Nakonec jsme si představili tradiční oltáře mrtvých, které se všem velice povedly.  

 

22.7.

Během dopoledne jsme se naučili oblíbený mexický tanec Payaso del Rodeo, který se tančí v Mexiku při každé společenské akci. Také jsme našli šifru, ve které jsme se dozvěděli o běžcích z Měděného údolí. Chceme se jim přiblížit a tak jsme si vyzkoušeli běh do dálky, sprint, člunkový běh, vytrvalostní skoky přes švihadlo a běh přes překážky. Náramně jsme se u toho unavili a tak jsme se začali připravovat na Fiestu Dia de los Muertos – Den mrtvých, který vyvrcholí zítra. Před zahájením večerního programu jsme doprovodili naše cabecillas na celodenní zítřejší výpravu zpátky do tábora. Přejeme jim hodně štěstí.

 

21.7.

Došli jsme k fazolovým a kakaovým plantážím. To je krása, potkat lidi, kteří tak pečlivě střeží a rozumí svým plodinám. Granjeros fazolové plantáže jsme pomohli s tříděním pěti druhů, barev a tvarů téhle skvělé potraviny. Zorientovali jsme se i na místním trhu a snažili se je výhodně prodat.
Kakaová plantáž nám ukázala, kolik za tolik oblíbenou a právě z Mexika přivezenou čokoládou stojí. Zkusili jsme si ji sbírat, temperovat, pražit, třídit sušit a zahnat její škůdce. Byli jsme odměněni tradičním večerním kakaovým rituálem.

 

Další obrázky z Mexika si můžete prohlédnout na našich stránkách!

https://www.rajce.idnes.cz/ltachilleus/album/al-otro-lado-de-rio-grande-23

20.7

Našli jsme jeskyni. Je sice zatopená, ale bylo jasné, že při trose snahy bude přístupná. Byli jsme upozorneni, že do ní vplouvali mayové. Se svíčkami, sirkami a škrtadly jsme jsme se opatrně do těch hlubokých a temných vod vydali. O tom, co najdeme na konci zatopené chodby, se nám ani nesnilo. Konečně jsme našli dostatek písmen pohromadě na to, abychom to tajuplné mayské písmo mohli rozluštit. V temnotě jsme si ho osvítili svíčkami. Mesticové (potomci původních obyvatel a míšenci) nám pomohli odměnou za to, že jsme si nimi zastříleli lukem a šípy .

 

19.7.

Již při rozcvičce nás místní obyvatelé varovali před nebezpečím, které obchází naše okolí – El chupacabra. Vydali jsme se tedy na obhlídku okolí a našli podezřelé stopy. Odlili jsme je ze sádry a budeme je hlouběji zkoumat. Pak jsme se trénovali v lovu. Co kdyby se chupacabra přiblížila až k nám? Strach si na nás nepřijde. Abychom prokázali, že umíme bojovat i silou ducha jsme pustili se do výroby piňaty, jejíž tradice sahá možná až do předkolumbovské historie a má mnoho významů.  Zahráli jsme další zápasy v tlachtli. Večer u ohně jsme dali na rady domorodců a díky vhodnému oblečení i nalezeným pokladům chupacabru zahnali určitě hodně daleko.

 

18.8

Jak vlastně roste vanilka? Kde se bere? Dostali jsme se do jediného lesa na světě, kde roste jedinečný kolibřík, který ji umí opylovat. Všude jinde na světě to dělají lidé. Bohužel musí vylétávat na liány pěkně vysoko nad zemí. Vžili jsme se do jejich kůže a s křídli na zádech květy vanilky zblízka prozkoumali.
V této oblasti jsme ale bohužel našli také pyramidy, které nestojí na pevném podloží a tak jsme se je pokusili vyvážit. Kolem jezer se také nachází mnoho aktivních sopek, které jsme i viděli soptit. Večer nás našel u prátelského zápasu v tlachtli a při písničkách okolo ohně.

 

17.7

Dnes jsme se vydali na průzkum hor Sierra Madre. Stát Tabasco nám nabídl své krásy se vším všudy. Skalnaté rokliny, rozkvetlé louky i vyhlídky na vzdálené hrady. Našli jsme i velice příjemné pueblo, které vybízelo ke koupání, hraní deskovek, odpočinku a tvoření všeho druhu. Ozdobili jsme si lahve na pití, vyšívali ponča, zahráli si a zazpívali. V podvečer jsme objevili letiště a poprvé si zaletěli do jiných států vyvednout jednotlivá písmena mexických podivností jako v Mexikopedii. Dokonce tu mají i kino a pustili jsme si Coco a zavzpomínali na minulé tábory a oddílová divadla.

Naše equipos:

Tyjochihuahua – Tichošlápek, Argenta, Denár, Pacifik, Parléř, Carmen.

Vostrý nachos alias Nachos rudos – Junko, Sachmet, Kerrak, Rejsek, Nanook, Pedro.

Encanto – Jiro, Satsuki, Abe, Arctic, García, Diego.

Chilli beans – O´B, Sargon, Čmuchal, Nansen, Fernandez, Ice.

 

 

16.7

Konec džungle je snad už na dohled. Občas mezi korunami stromů zahlédneme i modrou oblohu. Dnes jsme potkali bandu dětí, které znají les jako svoje boty. Hned po obědě nám vyprávěly o mexických delikatesách, které umí jejich rodiny vařit. Naučily nás vázat na liánách různé uzly. Orientovat se v mapě pomocí mapových značek, ale i k čemu je buzola. Zahráli jsme si s nimi mayskou hru tlachtli. Večer jsme se od jejich rodičů dozvěděli poslední chybějící střípek toho, kde vlastně jsme. Ztroskotali jsme ve státě Tabasco! Dokonce nám pověděli, že vědec Don Escarabajo tu byl také. Snad mu tedy k té nobelovce pomůžeme i přes počáteční nehodu.

 

 

15.7.23

První fotky z Mexica jsou tu! 

https://www.rajce.idnes.cz/ltachilleus/album/al-otro-lado-de-rio-grande-23

 

Naše cesta Mexikem za objevy vědce Don Escarabaja pokračuje, i když stále nevíme, kde přesně se  nacházíme. Díky naší pomoci místním v minulých dnech však máme více a vice informací nejen o tom, kudy jdeme, ale i životech mexičanů.  Dnes jsme potkali rancheros, kteří vyrábějí tradiční nápoj mezcal a ukázali nám, co všechno jeho příprava obnáší. Nasekat, upéct, namlít a destilovat agave není jen tak, natož v tomhle mexickém horku. Ještě, že byla poblíž krásná cenote, ve které jsme se vykoupali. Zbývá lahve řádně vymalovat tradiční technikou, kterou se zdobí azulejos a můžeme náš mezcal vypustit do světa.

 

14.7.2023

Po dnešním klání je nám jasný, že jako pašeráci bychom se neuživili a proto jsme se naprosto dobrovolně rozhodli změnit zaměstnání. Džíny, ryby, zbraně, léky. kokain a orgány jsme vyměnili za uniformu pohraniční stráže a obušek. V tomhle povolání se nám dařilo výrazně líp. Kompletně jsme vyhladili pašeráckej gang Los Banditos, kterej už delší dobu řádil v pohraničí. Po náročný směně jsme objevili tajnou skrýš, ve který schovávali ukradenou zlatou masku boha Xipetota. Tuhle vzácnou masku jsme následně vrátili vesničanům, od kterejch jsme za odměnu dostali stránku sešitu, do kterýho si dělal poznámky nějakej vědec, kterýho hledáme.

Ještě před večeří jsme si stihli zahrát jednu mexickou hru jménem Tlachtli. Hraje se s míčem, kterej se prohazuje kulatejma obručema. Je to sice zatim velkej chaos, ale baví nás to, protože vítěze obřadního zápasu obětujeme bohům. K večeři jsme zblajznuli suprový tacos, moc nám to chutnalo.

13.7.

Probuzení uprostřed džungle bylo slunečné a i přes neznámou pozici radostné. Nanosili jsme si spoustu dřeva na několik dní. Potkali jsme domorodou Evu Kubátovou, která nám vyprávěla, jak se v takovém Mexiku vlastně žije. Zjistili jsme, jak se v džungli chovat a bez čeho se neobejdeme.
Naučili jsme se barvit přírodními pigmenty jako je indigo nebo karmín, luštit morseovku, rozdělávat oheň a poznávali jsme, co se v lese jí a co ne. Poznali jsme příběh chudého bojovníka Popocatepla a jeho lásky Iztaccíhuatl a tak už víme, že to není jen ledajaký jazykolam. Ulovili jsme spoustu místní zvěře a dokonce ochutnali ochucené cvrčky a červí sůl.

 

12.7.2023

Autobus nás v pořádku dopravil na letiště Osinalice, kde jsme prošli check in, získali správné letenky, odbavili zavazadla a prošli letištní kontrolou bez problémů. V letadle nás přivítal skvělý stevard a měli jsme pocit, že nic nebrání našemu hladkému přistání v Mexico City. Osud tomu však nechtěl a po neplánované závadě jsme ztroskotali uprostřed neprostupné džungle. Letadlo je v troskách, ale my jsme v pořádku. Ubytovali jsme se v pueblu v chýších a dále musíme najít cestu po svých.

Místní obyvatelé novým badatelům dali vhodná jména pod kterými přijímají telegramy a jiné zprávy. David je Pedro, Kiki je Fernandes, Anička je Diego, Bertil je García a Tomáš je Carman.

Džungle je skvělé prostředí pro večerní oheň a klidný spánek.

 

ZTRACENO

Už máme plno a odpočítáváme dny do začátku tábora. Moc se na vás těšíme. V přiloženém pdf souboru naleznete potřebné informace o srazu, balení a pravidlech na táboře.

https://ltachilleus.wbs.cz/info_dopis-2023.pdf

 

Nejdůležitější zpráva pro rodiče, prarodiče, tetičky, strýčky, sourozence a další blízké...

Poštu posílejte na adresu:

PŘEZDÍVKA dítěte, LT Achilleus

OS Do nitra

Osinalice 24

277 21 Liběchov

Nezapomínejte ani na velké skoro dospělé táborníky, všichni čekají na pohledy a obálky stejně nedočkavě.