DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

2008

LT 2008 "Pouští a pralesem"

Fotogalerie: http://ltachilleus.rajce.idnes.cz/LT_2008_Pousti_a_pralesem/

Kmeny:

Malgaš žlutý - Čimera, Idun, Kíli, Vanga, Damar, Josta, Ampi

Fulban zelení - Lišák, Běrka, Želva, Šadija, Cuřin, Ewud, Ašanti

Nilote červení - Brzek, Hild, Himba, Magni, Poltar, Thekk

Slovník:

Hujambo – Sijambo (pozdrav)
Amatla – Awitu (dobrou chuť)
Hody hody – Karibu (mohu dál, kdo tam)


image

Zprávy pro rodiče:

  • 27.7.2008 - Doufám, že už jste všichni doma a užíváte si klidu a odpočinku, posílám poslední zprávu pro některé zapomnětlivce. Na táboře po dětech zůstaly jedny sandály Lizard vel. 38, modrý míč na basket a modrý hrneček, věci je možné vyzvednout od září v ordinaci u Dr. Peterové nebo v říjnu na potáborovém výletě. Pokud je to pro vás pozdě, ozvěte se mi na tel. 604 286 773 a domluvíme se na předání. Pěkný zbytek léta přeje Řehoř/Tereza Čálková
  • 24.7.2008 - Dnešek jsme zahájili pořádně drsnou rozcvičkou. Vyrazili jsme na poslední jízdu na velbloudech a ostatní kmeny zatím uklízely a balily se. Kolem poledního naše naštěstí už téměř uklizené tábořiště přepadl snad poslední táborový déšť, tak se dodělávaly práce ve stanech, psaly se lístečky se vzkazy pro ostatní cestovatele, chystalo se večerní pohoštění a barvila se táborová trička. Když přestalo pršet, začali jsme chystat velký večerní oheň. Večerní program jsme zahájili zpíváním u ohně, předaly se ocenění za zásluhy a dárečky. Brzek s Lišákem absolvovali obřad povýšení mezi skoro dospělé, a pak jsme se vydali utratit naše celotáborové úspory za večerní pohoštění. Většina z nás se přejedla, až nás bolelo břicho, pak jsme se rozhodli strávit noc pod hvězdnou oblohou.
  • 23.7.2008 - Dnes ráno bylo krásně modré nebe, tak se jezdci na velbloudech prostřídali dole u tábořiště. Dalším dopoledním úkolem všech kmenů bylo nasbírat, usušit a přesít písek. Odpoledne se celé odehrávalo rozdělené po skupinkách podle věku, vydali jsme se na poslední nejtěžší úsek cesty přes poušť. Nejdřív jsme sbírali po okolí kousky mapy, pak jsme vytvářeli přesýpací hodiny. Po dlouhé cestě jsme se už téměř v noci dostali ke karavaně našich zachránců. Naše hodiny nám odměřily čas, který jsme u nich mohli strávit. Nejmladší cestovatelé šli spát jako první, ti nejstarší dorazili do tábora až pozdě v noci.
  • 22.7.2008 - Ráno jsme se rozhodli čelit nepřízni počasí a první kmen vyrazil v pláštěnkách na cestu na jízdárnu zatímco ostatní zůstali téměř celé dopoledne ve stanech, dokud na ně nepřišla řada na velbloudech. Po obědě, odpoledním odpočinku a celkovém usušení věcí se kmeny vydaly shánět domorodé pomocníky na závěrečnou cestu přes poušť. Pak následovala cesta kolem pěti jeskyní hlídaných strážci, kteří vyžadovali heslo, aby naše poutníky pustili dál. Hru k večernímu ohni si dnes připravila Idun.
  • 20.7.2008 - Ráno naší vesnici napadl strašlivý Vobo-pumpa, která nás celý den ohrožovala a kradla nám věci. Dopoledne jsme se naučili tančit africký tanec, prováděli nejnutnější opravy stanů a zopakovali si měření azimutu. Po obědě jsme absolvovali test znalostí o Africe, kdy za každou naši správnou odpověď přišel sousední kmen o jeden život. Další ztráty životů způsobovaly šelmy pobíhající po louce, kterou jsme museli překonat cestou k důležitým informacím, tím jsme zjistili přibližnou polohu různých surovin, ze kterých jsme pak vařili večeři. Každý kmen si našel své potraviny, udělal ohniště, uvařil a upekl vlastní večeři. Pochutnávali jsme si na polévkách, špízech, pečených bramborech i sladkém moučníku pečeném na klacku. Damar s Kíli dokonce vyrobily speciální chleby plněné zeleninou.
  • 19.7.2008 - Dnes jsme měli posunutý budíček na pozdější hodinu, někteří dokázali spát i o tři hodiny déle než normálně. Dopoledne jsme vypustili jízdu na velbloudech, místo toho jsme se vydali sbírat borůvky, koupali jsme se a hráli africké míčové hry. Po odpoledním odpočinku jsme se setkali s africkými domorodci, kteří podmiňovali vstup do své vsi obřadním během s chobotnicemi. Po splnění tohoto úkolu jsme se naučili spoustu nových dovedností – nošení vody na turbanech, sklízení kokosových ořechů, vaření zeleninovohmyzích pochoutek, střelbu na opice nebo hledání pramenů vody. Večerní program jsme zahájili hodnocením kvality postavených mohyl v lese, pak jsme si zazpívali u ohně a zahráli si Poltarem připravenou hru.
  • 18.7.2008 - Dopoledne jsme vyráběli šperky z drátků, kterými ozdobíme naše africké oblečky a na velbloudech jsme vyrazili na delší cestu. Po poledním odpočinku jsme si zabalili svá zavazadla a vydali se na dalekou cestu na Lindeho horu. Úspěšně jsme tam dorazili, i když úplně jinou cestou, než jsme si původně plánovali. Na hoře jsme se navečeřeli a zazpívali oslavné písně, při zpáteční cestě nás přepadl tropický liják, naštěstí díky našemu kvalitnímu protidešťovému vybavení jsme bez obtíží dorazili do tábora. Večerní program probíhal při teplém čaji v kapu, četli jsme další pokračování z knihy a hráli hru, kterou pro všechny připravil Josta, protože plnil náčelnickou zkoušku. Jako každý večer jsme si předali kalendářní hůl, kterou má vždy ten, kdo zapisuje do cestovního deníku naše zážitky.
  • 17.7.2008 - Dnes jsme opět všichni vyrazili na velbloudech na vyjížďku po okolí. Odpolední odpočinek se trošku protáhl kvůli deštíku, a pak jsme vyrazili osvobozovat slona Kinga. Jeden člen kmenu byl přepravován na koulející se kládě přes louku, zatímco ho členové ostatních kmenů ostřelovali míčky. Potom nás čekalo krkolomné přenášení zásob přes lanovou dráhu, které zvládli úplně všichni. Až po večeři jsme se vydali přes les do sousední vsi odkud měli všichni po kmenech dojít zpátky do tábora. Byla už tma, všichni si cestou hlasitě zpívali a dodávali si odvahy, ale nakonec došli v pořádku.
  • 16.7.2008 - Ráno po vtipné rozcvičce a bohaté snídani se nám podařilo zpravit schůdky k potoku, nařezat zásobu dříví a díky snaze několika pracantů máme pořádné volejbalové hřiště. K obědu byla skvělá rajská omáčka s knedlíkem jako od maminky. Odpoledne jsme se vydali shánět důležitý lék na zimnici – chinin. Nejdřív jsme na louce prošli vyznačenou trasu a sestavili zprávu, která nás vyslala za karavanami, které by mohly mít lék u sebe. V lese propukly líté boje mezi kmeny o přízeň karavan, nakonec se všem podařilo sehnat zbytky léků, které ale byly v hrozném nepořádku, tak jsme je museli před použitím roztřídit. Na meruňkových knedlíkách k večeři jsme si taky pochutnali.
  • 15.7.2008 - Dnes jsme se vyspali do růžova a po výborné snídani vyrazili do lesa na dřevo, do týpý na hudbu a trénovat jízdu na velbloudech. Poprvé jsme vyrazili na velbloudcch mimo jízdárnu. Po poledni jsme si zabalili všechny věci nutné k přespání v lese a vyrazili do skal stavět přístřešky, které nás měly ochránit před prudkou bouří. Nejkvalitnější ochranu před deštěm poskytl přístřešek Fulbanu, ostatní dopadli o poznání hůře a trochu se namočili. Po návratu do tábora nás čekala večeře a ty majetnější i posezení v našem táborovém baru Oáza. V Oáze dnes byla speciální akce – kdo si dal pečené mravence nebo housenky dostal 25 piastrů na další nákup. K večernímu ohni se všichni namaskovali jako nějaké africké zvíře. P.S.(zpráva od vedoucích): Někteří nám nevěřili, že v Oáze jedí opravdový hmyz, tak dětem, prosím, vyřiďte, až se vrátí domů, že to byly opravdu pražené housenky a mravenci z Jižní Ameriky.
  • 14.7.2008 - Ráno nás přivítala modrá obloha a celý den ani nekáplo. Dopoledne probíhalo jako obvykle, jízdu na velbloudech zhodnotily naše cvičitelky jako velmi úspěšnou. Po výtečném obědě a odpoledním odpočinku jsme se vydali zachraňovat uvězněného slona Kinga. Nejdřív jsme postavili dlouhé hady z trávy, a pak jsme získávali slonovu důvěru plněním úkolů. Před večeří jsme ještě stihli vyrábět draky a skládat veršované prosby o pomoc při naší cestě. U večerního ohně probíhala dramatická dražba třech tajemných balíčků. Některé si kmeny mohly po zakoupení vyměnit, a tak například získali místo MC kazety vážné hudby 7 buřtů s hořčicí a s kečupem.
  • 13.7.2008 - Na naší cestě jsme narazili na zvláštní místa, každý kmen se mohl rozhodnout, zda tato místa navštíví nebo ne. Malgaš získali teplou koupel pro jednoho člena, Fulban mohli ráno déle spát a neúčastnit se rozcvičky a Nilote boužel přišli o polovinu svých bodů. Vyzkoušeli jsme si jízdu na velbloudech v tropických deštích, ale naštěstí byl v týpý rozdělaný oheň a téměř všechno jsme usušili. Začali jsme vyrábět náhrdelníky se svými jmény a odpoledne strávili kvůli dešti v chýších s kytarou. Navečer jsme se vydali hledat jeskyně a zjišťovat, která zvířata je obývají. Po večeři jsme sledovali už bezdeštný západ slunce z oázy. Nedělní menu bylo vynikající – kakao, meruňkový koláč, kuře, ...
  • 12.7.2008 - Prvni fotky ze Zaksina, heslo ke vsem album je tabor. http://fotoalba.centrum.cz/~$11116077~3fe5c8fadf9d435a505071e75af17d45/unewest.php?uid=11116077
  • 12.7.2008 - Dneska jsme se snažili zorientovat na poušti, zkusili si mlčky předat poselství a kvůli velkému nebezpečí na poušti jsme se snažili rozdělat oheň na vodě. Ačkoliv to z počátku vypadalo jako nesplnitelný úkol, všem kmenům nakonec voda v kotlíku vřela. Všichni jsme z toho byli nadšeni. Večer u ohně se učíme nové písničky a čteme knihu H. Sienkiewicze Pouští a pralesem. Dneska nás počasí nezklamalo a celý den jsme mohli být venku. Máme už i své pokřiky, umíme se pozdravit a popřát si dobrou chuť africky. Hujambo Sijambo
  • 11.7.2008 - Dnes jsme se opravdu cítili jako na Sahaře, jen krátká večerní bouře nás příjemně osvěžila. Přes den jsme hledali našeho věrného kamaráda Sabu. Poprvé jsme navštívili bar Oázu, na dračku šel oslí trus a antilopí mléko. Velbloudi se pod námi pěkně rozklusali. Stále se snažíme stát se šamanem, lovcem či náčelníkem. Plníme hlavně zkoušky hladu, mlčení, výrobu oštěpu a masek. Kahuja požádala o změnu jména a nyní ji všichni dle její divadelní role říkají Želva.
  • 10.7.2008 - Dnes jsme se vzbudili do deštivého rána, přesto se všichni statečně vydali na jízdárnu, kde se zdokonalovali v jízdě na velbloudech. Také jsme se během dopoledne naučili vázat turbany a postavili jsme novou lávku přes potok. Po obědě jsme se vydali do lesa vyrábět nádoby na vodu z přírodních materiálů, které jsme pak použili k nošení zásoby vody přes poušť. Každý kmen si vyrobil vlajku a ukryl ji v lese, ostatní kmeny ji večer hledaly a přinesením do tábora nás zachránily ze zajetí. U večerního ohně řada z nás splnila zkoušky – například hladu, nehybnosti a výrobu masky, a tím získala piastry – táborové peníze, za které si můžeme nakupovat v oáze.
  • 9.7.2008 - Dnes jsme se vzbudili dřív, abychom stihli první projížďku na velbloudech, zatím jen na jízdárně. Na táborové oblečky-kente jsme našívali aidy, o které přijdeme, pokud se prohřešíme proti dobrým mravům cestovatelů. Odpoledne byl z každého kmene jeden člověk unesen, ale díky bleskurychlé akci všech ostatních jsme je stihli zachránit, i když dočasně oslepené. Na poušti nás sužovala žízeň, tak jsme nabrali vodu a slepý člen kmen ji donesl s naší pomocí do tábora. Aby se už žádné únosy neopakovaly, postavili jsme na louce tři majáky, kterými budeme signalizovat nebezpečí. Zamaskovaní jsme se vydali za pouštním mužem, který nám dal zdroj světla. Majáky se nám natolik povedly, že se je pokusíme zapalovat každý večer.
  • 8.7.2008 - Dnes nás uvítalo mnohem lepší počasí než včera, doufáme, že už vydrží až do konce tábora. Dopoledne nám byly změřeny hlavy kvůli jezdeckým helmám a obatikovali jsme si naše táborové oblečky-kente v kmenových barvách. Odpoledne jsme strávili smlouváním na tržišti a nákupem potřebného vybavení na cestu, nakonec jsme získali povolení i prodávat naše zboží.
  • 7.7.2008 - Všichni jsme v pořádku dojeli, ještě na stěhování věcí nám trochu pršelo, ale při vybalování přestalo a všichni jsme si vybrali a pojmenovali svoji chýši. Rozdělili jsme se do tří kmenů – Fulban, Malgaš a Nilote. Při večerním obřadu masek noví cestovatelé ztratili svá stará jména a získali nová. Romana - Vanga, Diana – Ewud, Ondra – Josta, Matěj – Ampi, Tomáš – Ašanti, Vašek – Šadija, Bára – Himba, Andrea – Kahuja, Daniela – Damar.

Písně:

REMIX
autoři – Brzek, Lišák, Čimera

Když ráno vstanu a své nohy zas přemlouvám, rozcvička a já své boty nazouvám.
Nic nedbám a běhám a kmitám, nezoufám! Úsměv mám na tváři - a jsem happy!

Ref.: Já rád běhááám! K ohradě, k ohradě eee.

Když Martin volá „vstávat“, zní to jako plán! S tím slovem hned poznáme, kdo je tady pán.
Ten, kdo spí, machruje. Pak cvičí, nestačí, dřepuje, klikuje – nemachruje.

A po těžké rozcvičce běžíme hned do kapa a tam na nás čeká jedna sladká Syzana.
Když maže, neváhá, marmoškou nešetří. Pro chleba hned běží a nebrečí.

Ref.: Já mám ráád tenhle tábor. Šplháme, lezeme, běháme eee.

AFRICKÁ

Medžibena manú abé abé fjaa Salomon.